Slutet på Almedalsveckan närmar sig

Detta årets politikervecka börjar närma sig sitt slut. Idag är det Sverigedemokraternas dag och jag hoppas att allt går lungt till men de zombie-liknande antirasisterna som befinner sig på ön oroar mig.

MOTSÄTTNINGAR. Mannen bredvid mig är synbart upprörd. “Men ni ljuger ju”, säger han gång på gång med stirrande blick. Jag blir först lite förvirrad, där jag sitter en bit ifrån Alternativ för Sveriges torgmöte. Vilka är “vi”? Det slår mig att han troligen tror att jag arbetar med partiet. Jag spelar med och frågar vad det är han syftar på och då utspelar sig en märklig diskussion. 

– Men vad menar du? Vad ljuger de om?

– Ingen kan veta om invandringen kostar pengar! Detta är ju inte klokt! Sådär kan man inte stå och bara ljuga! Jag är faktiskt expert på dessa frågor!

Jag suckade lite. Det är knappt man känner att det är någon idé att ta en diskussion i det läget men jag försökte ändå. Det visade sig att mannen hade läst någon rapport. Den visade att invandrargrupperna från 1990-talet hade varit mycket bra ekonomiskt för Sverige. Hur de 100 000-tals migranter som kommer nu skulle påverka ekonomin kunde man helt enkelt inte veta, menade han.

Senare i samtalet visade det sig att rapporten han läst inte hade räknat med några kostnader för exempelvis brottslighet. Eventuellt räknade inte rapporten med några utgifter alls, så långt kom vi aldrig i samtalet. För han lyssnade helt enkelt inte. Jag gjorde faktiskt det. Jag ville verkligen veta hur han resonerade. Men ett samtal där bara ena parten lyssnar blir ungefär lika bra som man kan tänka sig. När jag lyfte frågan om sexualbrott och att det inte bara handlar om pengar viftade han bara bort det. Det är stängt.

Om det beror på upprördhet eller förakt eller ointresse vet jag inte. När mannen berättade att han “faktiskt hade samiska rötter” sa jag ironiskt att jag givetvis tyckte att han skulle slängas ut ur landet. Det var ju det han insinuerade. Då började han skratta hjärtligt och tog mig i hand och tackade för pratstunden.

Lite senare pratade jag med en AFS-aktivist som såg något slokörad ut. Hon hade delat ut kampanjmaterial i en flock feminister och tagit illa vid sig, vilket är lätt att förstå. Med flammande ögon hade de stirrat på henne och krävt att hon skulle “sluta hata”. När hon undrade vad de menade fick hon givetvis inget svar.

Från dålig till sämre till knappt alls

Jag vet inte om det är SDs framgångar eller NMRs närvaro på ön men debatten kring invandring och vilken påverkan den har på samhället har gått från sämre till sämst. Jag hade en förhoppning om att den skulle lyftas och bli mer faktabaserad i år med tanke på hur till och med gammelmedierna har släppt något på locket. I stället har mer eller mindre alla partier gjort det lätt för sig.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}