Ny Sentiomätning: SD, M och KD kan bilda majoritetsregering

Sverigedemokraterna fortsatt största parti

Enligt opinionsinsitutet Sentios julimätning skulle Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna kunna bilda egen majoritetsregering om det vore val i dag. SD är fortsatt största parti och Socialdemokraterna faller allt närmare 20-procentstrecket.

OPINION. Den alternativa nättidningen Nyheter Idag redovisar varje månad det norska opinionsinstitutet Sentios mätningar. Sentio har gjort sig kända för att framförallt vara väldigt duktiga på att läsa av Sverigedemokraternas opinionssiffror, och var det opinionsinstitut som både 2010 och 2014 låg närmast deras faktiska valresultatet i sina mätningar.

I Sentios julimätning är Sverigedemokraterna fortsatt största parti, om än minus 0,5 procentenheter jämfört med juni. Dock – 25,6 procent innebär ett betryggande avstånd till tvåan Socialdemokraterna, som även de backar 0,5 procentenheter till bottennoteringen 21,2 procent. Trean Moderaterna gör en uppryckning med en procentenhet från 17,1 till 18,1, och eftersom Kristdemokraterna går fram med 0,7 till att ligga precis på spärren 4 procent, så innebär detta att SD, M och KD i dagsläget skulle kunna bilda en egen majoritetsregering.

I övrigt kan man konstatera att det går bra för Vänsterpartiet, som ökar med en dryg procentenhet till 10,8 procent, och mindre bra för Liberalerna, som tappar 1,2 och därmed landar på 5,8 procent.

Sentio/juli

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 28 juni och 3 juli. Totalt har 1 001 personer intervjuats varav 743 uppgett partipreferenser.

Källa Nyheter Idag
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}