Insamlingen till Bernt Herlitz över en halv miljon

Slog larm om ensamkommande – fälld för sekretessbrott

Den gotländske tandhygienisten Bernt Herlitz, numera riksbekant visselblåsare om ljugande ensamkommande, åkte på en hård smäll i Arbetsdomstolen – avsked och betala motpartens rättegångskostnader om 425 000 kronor. Men svenska folket reste sig som en man för Herlitz och redan efter två dagar är hela summan och mer därtill insamlad – 530 000 kronor.

TILLSAMMANS. Kampanjen för att samla in pengar till Bernt Herlitz drog igång omgående efter beskedet om Arbetsdomstolens dom i onsdags. AD dömde Herlitz för sekretessbrott och ansåg, till skillnad från tingsrätten, att hans arbetsgivare Region Gotland var i sin fulla rätt att avskeda honom. Domstolen slog också fast att han ska betala motpartens rättegångskostnader om 425 000 kronor, samt sina egna omkostnader om 55 000. Ett fruktansvärt hårt slag för en vanlig människa naturligtvis. Men ganska omgående tändes ett ljus i mörkret – alternativmedieprofilen Nina Drakfors, känd från bland annat Granskning Sverige, drog igång en insamling och den samlade momentum i rekordfart. Framträdande företrädare för Alternativ för Sverige och altmedieprofiler som Katerina Janouch engagerade sig för Bernt Herlitz sak, uppmanade folk att skänka pengar och gav själva frikostiga summor. Även föreningen Det fria Sverige, som äger Tidningen Svegot, donerade en rejäl summa till Bernt Herlitz.

Redan när Tidningen Svegots Ingrid och Conrad träffade Bernt Herlitz i Visby i går hade insamlingen fått ihop drygt 200 000.

Och nu på fredagsmorgonen kom alltså den goda nyheten – insamlingen är i mål och mer därtill. Nina Drakfors skriver på Facebook:

“Här kommer morgonens uppdatering om insamlingen till Bernt.

Vi har tillsammans samlat ihop 530.000 kr. Det betyder att vi har nått målet och mer därutöver på två dagar. Jag kan inte tillräckligt många gånger säga hur fantastiska ni är med bidrag och alla fina kommentarer av stöd.”

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}