Flygande start för Legalisera Pepparsprejs-kampanjen i Visby

Justitieminister Morgan Johansson tog emot ett flygblad

I går anlände flygbladen till Visby och Det fria Sverige-gänget drog ut på stan för att få svenskarna att engagera sig i vår kampanj för att låta hederliga svenskar få möjligheten till självförsvar med pepparsprej – utan att dömas till ett års fängelse.

LEGALISERA. Intresset för pepparsprej är stort i Visby. De allra flesta vi delade ut flygbladen till var intresserade, och flera hade ingen aning om att det är förbjudet att bära pepparsprej i Sverige. Det är faktiskt så att i Sverige betraktas tårgas och pepparspray som tillståndspliktiga vapen. Att utan tillstånd bära sånt är ett brott mot vapenlagen, oavsett syftet. Straffet för ett “normalbrott” är fängelse i högst ett år. Om brottet bedöms som ringa är straffet böter eller fängelse i högst sex månader.

Detta verkar inte vara känt för alla svenskar. En vanlig kommentar var:

– Va? Kan man dömas till fängelse om man har pepparsprej?

Rädda för att kriminella börjar använda pepparsprej

De få som var emot vår kampanj anförde som argument att om man kan köpa pepparsprej lagligt så kommer våldtäktsmännen och rånarna och andra kriminella att utöka sin vapenarsenal med pepparsprej. Vi förklarade då att det redan är lagligt i flera europeiska länder, exempelvis Tyskland och Polen, där man inte har sett denna tendens.

Pepparsprej är framförallt ett självförsvarsvapen, och ingen våldtäktsman har nytta av att hans offer får panik och börja skrika och springa omkring på grund av smärtorna som uppstår när man får pepparsprej i ögonen.

I riksdagens tält träffade vi den moderata riksdagskvinnan Lotta Finstorp. Hon var mycket positivt inställd till vår kampanj och berättade hur chockad hon blivit när hon nyligen läste om 21-åriga Emelie Shepherd i Eskilstuna som dömdes för att hon hade en pepparsprej i fickan när hon gick hem från krogen där hon arbetar.

Morgan Johansson fick frågan av oss

I tankesmedjan Ett tryggare Sveriges tält lyssnade vi till en kriminalpolitisk debatt mellan Moderaternas Tomas Tobé och justitieminister Morgan Johansson (S). Efter många löften från herrarna om hur gängkriminaliteten och de internationella stöldligorna ska stoppas, fick jag möjlighet att ställa frågan till dem om varför inte svenskar ska ha laglig rätt att försvara sig med pepparsprej.

Se deras svar här.

Tomas Tobé tog efteråt glatt emot ett flygblad och lovade läsa det. Morgan Johansson tog också visserligen emot det, men såg ut att helst vilja slå undertecknad på käften.

I morgon fortsätter kampanjen och namninsamlingen. Just nu har kampanjen drygt 2 000 underskrifter.

SKRIV UNDER DU OCKSÅ

legaliserapepparsprej.se

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}