Snart beväpnade vakter på sjukhus

Ordföranden för fackförbundet Sjukhusläkarnas Stockholmsavdelning varnar

Inom tio år har vi beväpnade vakter på landets akutmottagningar, det spår ordföranden för fackförbundet Sjukhusläkarnas Stockholmsavdelning. Ju öppnare gränser, desto mer stängt samhälle. Varför är det ett pris värt att betala?

M*A*S*H? I massinvandringens kölvatten har ett nytt fenomen dykt upp. Expressen kallade det i en artikel för “sjukhus-huliganer” i samband med att riksdagen beslutat om att de lättare skulle kunna avvisas. Exakt vem som skulle stå för avvisningen berättade man inte. Polisen har sällan tid och väktarna på plats gör oftast bäst att hålla sig undan.

Problemet är allvarligt. SVT skriver:

“Enligt arbetsmiljöenketer som läkarförbundet gjort tidigare bland sina medlemmar så ökade hot och våld med 50 procent mellan 2010 och 2015. Under 2016 och 2017 uppgav en fjärdedel av alla medlemmar att de utsatts för hot och våld.”

Sedan dess har det ökat.

Andreas Fischer är ordförande för fackförbundet Sjukhusläkarnas Stockholmsavdelning. Han ser en framtid som är mycket mörk och säger till SVT:

– Med nuvarande trend kan jag inte utesluta att vi kommer behöva beväpnade skyddsvakter på akutmottagningarna inom en fem- till tioårsperiod om inget görs.

Tidsperioden viktig

Låt oss titta på fakta en gång till. Hot och våld ökade med 50 procent mellan 2010 och 2015. Och under 2016-2017 uppgav en fjärdedel att de utsatts för hot och våld. Sedan dess har det ökat, säger Fischer.

Nu kan man göra som politikerna gör och låtsas att man inte vet varför.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!