Tantiga feminister utklassade av segervissa nationalister

När vi anländer till Donners plats mitt i Visby dominerar de illrosa banderollerna. Gudrun Schyman står på scen och mumlar samtidigt som en teckenspråkstolk viftar med händerna bredvid henne. En bit bort står en manstant med rosa väst och tre rosa ballonger i handen. Är detta på riktigt?

ALMEDALEN 2018. Skillnaden kunde inte ha varit tydligare – varje dag har Feministiskt Initiativ torgmöten på Donners plats mellan klockan 11 och 12, därefter intar Alternativ för Sverige samma scen. Det är låg energi mot hög energi. Det är trötta och gnälliga tanter av båda könen mot unga, energifyllda män. Det är offermentalitet mot segervisshet. Det är yttrandefrihetsinskränkning mot yttrandefrihetskärlek. Det är dåtiden mot framtiden.

Dåtiden tillhör Gudrun Schyman, därav de sura minerna? Foto: Patrik Larsson/Svegot.

Man får ändå ge Gudrun Schyman att hon aldrig ger upp. Som partiledare för Vänsterpartiet tog hon partiet till aldrig tidigare skådade höjder – 12 procent i valet 1998 – och var ett tag riksdagens tredje största parti. Detta trots att hon två år tidigare gjort skandal genom att extremt berusad på en filmpremiär satt sig mitt i biografens mittgång och kissat. Men genom att kalla till presskonferens och erkänna att hon var alkoholist fick hon sympatierna på sin sida, varefter hon lade in sig på behandling och tog tag i rodret igen.

2003 tog det dock slut och hon tvingades avgå som partiledare efter en uppmärksammad skattetvist. Hon satt dock kvar i riksdagen som politisk vilde fram till valet 2006, då hon gått med i Feministiskt Initiativ som grundats året före. Efter det har hon hoppat av och på posten som talesperson, men till riksdagen har de inte nått. I de tre val Feministiskt Initiativ har ställt upp har de fått:

  • 2006 – 0,68 procent
  • 2010 – 0,40 procent
  • 2014 – 3,12 procent

Sjunker de under en procent igen?

Min gissning är att de sjunker under en procent i valet 2018. Det feministiska tåget har nämligen gått.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

 

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!