Genombrott i tyska asylförhandlingar – avtal klart

Horst Seehofer blir kvar som inrikesminister och partiledare

Merkels CDU och Seehofers CSU har nått fram till en uppgörelse om hur asylfrågan ska hanteras fortsättningsvis. “Vi har kommit överens efter mycket intensiva förhandlingar”, sa inrikesministern under måndagskvällen.

TYSKKRISEN. I skrivande stund pågår fortfarande krismötet där CDUs Angela Merkel stångas med SCUs Horst Seehofer. Också SPD finns med på ett hörn eftersom de är en del av storkoalitionen.

Uppgörelse nådd

Ett genombrott kommit tidigare under kvällen och en överenskommelse mellan de båda parterna ska vara klar. Överenskommelsen gör så att inrikesminister Seehofer blir kvar på sin post och att den fruktande regeringskrisen uteblir.

Seehofer har fört en linje som sagt att man ska kunna avvisa asylsökare direkt vid gränsen om de passerad genom andra säkra länder medan Merkel har vägrat och menat att Tyskland inte kan agera på egen hand utan att en lösning inom EU måste till.

Konflikten har legat i öppen dager länge och Seehofer har orienterat sig mot Österrike och Italien, vars ministerkollegor också driver denna hårdföra linje. Till sist var positionerna så låsta att Seehofer, under gårdagen, hotade med att avgå. Detta skulle mycket väl kunnat utlösa en regeringskris och varit början på slutet för hela koalitionen.

Vad innebär kompromissen?

Av allt att döma har man nu enats om en kompromiss. I denna går man inte så långt som Seehofer krävde och lösningen är specifik för Bayern,


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!