Äldrevården som integrationsprojekt – skamligt och ovärdigt

Under Almedalen ska Almega/Kompetensföretagen diskutera en rapport där äldrevården lyfts som en viktig “integrationsmotor”. Låt alla “nyanlända” ta hand om pensionärerna, verkar vara melodin.

SVEK. Jag vet inte hur det är att vara gammal men jag kommer att bli varse – förhoppningsvis. Men jag har haft släktingar som blev gamla och jag har lärt känna många äldre människor. En sak är säker – de är som människor är mest, väldigt olika varandra.

Men något som binder dem samman är att de är sköra på ett sätt som yngre inte är, sköra i kropp och själ. De är inte hämmade av det, men det finns en insikt om ett ökande behov av hjälp från andra, vilket självfallet är stressande. Att vara utlämnad åt andra, även om det är människor som står en nära och älskar en, är tärande för en själv.

Med det i åtanke är det upprörande att de styrande ser äldreomsorgen som en “integrationsmotor”. Det är de svaga, de sjuka och de utan en egen röst som först drabbas av mångkulturen eftersom etablissemanget medvetet använder dem som försökskaniner. Det går inte att se det på något annat sätt.

Man har skyndsamt certifierat läkare från andra sidan jorden så att vi, när vi är sjuka och svaga och som mest utsatta och oroliga, också ska behöva stå ut med kulturkrockar och språkförbistring. Det går väl an om man har ont i halsen, men att få en cancerdiagnos från en doktor man knappt förstår är inget man ens önskar sina värsta fiender.

Man har skyndsamt certifierat läkare från andra sidan jorden så att vi när vi är sjuka och svaga och som mest utsatta och oroliga också ska behöva stå ut med kulturkrockar och språkförbistring.

Jag minns en händelse som utspelades för många år sedan nu. En äldre släkting till mig, salig i åminnelse, besökte läkaren och när hon kom hem märktes det att hon var ledsen och orolig. Det här var säkert 20 år sedan, men redan då fick man nya läkare lite titt som tätt och hon hade fått en utlänning.

Efter ett tag kom det fram vad som utspelats. Läkaren hade frågat om om hon “runkat”. Frågan var ofattbar men han upprepade den om och om igen. Det hela var mycket obehagligt för en äldre kvinna född på 1910-talet att få frågan om hon “runkat”, om och om igen.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!