Allting handlar om ras

Förr sa folk rakt ut att det finns raser och att dessa skiljer sig åt, numera finns det de som förfäktar att raser är en social konstruktion. Men, skriver Johnny Lindén, raser finns och vi skiljer oss åt i långt mycket viktigare saker än hudfärgen.

KRÖNIKA. Allting handlar om ras, skrev Benjamin Disraeli, och han fick ju skriva det eftersom han var jude. Jag påstår inte att han hade fel, bara att han kanske var lite kategorisk och att lite mer ödmjukhet gentemot sitt värdfolk hade varit klädsamt.

Det finns politiskt motiverade människor som hävdar att ras inte finns, riktigt korkade människor kan till och med hävda att ”ras är en social konstruktion”. Dessa spånhuvuden brukar också hävda att kön är en social konstruktion. Det hade varit riktigt underhållande om det inte funnits människor som faktiskt tagit dem på allvar. Färre och färre, som tur är.

Det finns politiskt motiverade människor som hävdar att ras inte finns, riktigt korkade människor kan till och med hävda att ”ras är en social konstruktion”.

Givetvis är det tvärtom, det är människorna som bygger samhällena och inte tvärtom. Vi kan ha mjuka normer och human kriminalvård för att vi, generellt, är mjuka människor. De som inte gått att hantera på det sättet har varit få och de har inte fått något större genomslag på samhället i stort.

I dag ser allt helt annorlunda ut. I Malmö, där i runda tal halva befolkningen har utländsk bakgrund och särskilt individer från arabvärlden och Nordafrika räknas i stora antal, är det klart vanligare med automatvapenskjutningar än Nobelprisnomineringar.

Det är här vi konstaterar att gamle Benjamin nog var något på spåren.

Vi måste våga prata om detta. Människor från olika delar av världen har helt olika IQ och även om förmågan att lösa abstrakta problem har ganska liten betydelse för de allra flesta så finns det andra egenskaper som hänger ihop med IQ och som har avsevärt större betydelse för hur ett samhälle fungerar.

  1. Empatisk förmåga. Man har isolerat en gen som kan förknippas med hög empati. I Norden återfinns den hos 50 procent av de testade personerna, i Centralfrika hos en på tio. Att vi inte generellt agar barn och att vi vinnlägger oss om en anständig djurhushållning är alltså inte en slump, det ligger i vår natur. Den empatiska förmågan är tillräckligt vanlig för att bli norm hos oss, så är det inte överallt.
  2. Hög impulskontroll. Det handlar inte bara om att låta bli att slå folk på käften när man blir arg, det handlar också om att kunna avstå onödiga inköp, att inte äta upp utsädet för nästa års skörd för att det kurrar i magen och att kunna se saker i ett längre perspektiv. Det är så man bygger ett samhälle som är bra för flertalet, inte bara för dem som är starkast.

”Rasism” handlar alltså sjukt lite om hudfärg och långt mer om viktigare saker. Ingen rimlig människa ogillar någon annan för att han eller hon har mer pigment i huden, däremot kan man inse att om man tar emot hundratusentals människor från världens mest våldsamma och farliga ställen så kan ens eget land förvandlas till ett våldsamt och farligt ställe. Att inte önska ett sådant samhälle för sig själv eller sina barn är inte en fråga om rasism, det är helt enkelt sunt förnuft.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}