Ny mätning visar att SD är största parti och AFS kan ha 3 procent

Centerpartiet rasar 3 procentenheter efter Afghanlagen

I kväll redovisar Metro en ny opinionsmätning från Yougov som är rena dynamiten. Med bara 2,5 månader kvar till valet är Sverigedemokraterna absolut största parti och slår sossarna med 6,5 procent! Gruppen övriga får 3,4 procent – utan Feministiskt Initiativ.

VAL2018. Opinionsinstitutet Yougovs nya mätning torde sända nya chockvågor genom sossarnas högkvarter Sveavägen 68. Socialdemokraterna är nämligen nere på 22 procent, en minskning med 1 procentenhet sedan majmätningen. Och Sverigedemokraternas ökning är något i hästväg – från majmätningens 23 procent har de ökat till 28,5, vilket måste betraktas som helt historiskt.

Metro ojar sig över att SD ökar trots att Dagens ETC ”avslöjat” att David Bergquist, ordförande för SD Nacka, var på ett föredrag om 68-vänstern, något som av Metro beskrivs som ”möten som arrangerats av en grupp som beskrivs som nazistisk i tidningen [ETC)”. Tidningen Svegot har i två reportage beskrivit hur ETC-reportrarna agerar som värsta Stasi-agenterna i sina försök att utmåla föredrag som nazistiska möten.

Jomshof: “Fantastiska siffror”

Mätningen betyder alltså att mer än var fjärde person tänker lägga sin röst på SD 9 september. Till Metro säger partisekreteraren Richard Jomshof:

– Det är helt fantastiska siffror, jag förväntade mig en viss uppgång men så här mycket hade vi inte hoppats på. Det stärker bilden av att vi befinner oss i en uppgång. Det är ett drömläge så här nära ett val.

Men det är inte bara Sverigedemokraternas massiva ledning som är intressant, utan även gruppen Övriga. Den får 3,4 procent – utan Feministiskt Initiativ som särredovisas och får 1,4 procent. Det betyder att Alternativ för Sverige redan kan vara uppe på omkring tre procent.

Två partier hamnar utanför riksdagen: Miljöpartiet på 3,8 procent och Kristdemokraterna på 3,1. Liberalerna ligger och darrar på gränsen med 4,3 procent.

Moderaterna har gått ner från 18,3 till 17,3.

Centern tokrasar

Det största raset står Centerpartiet för – från 10,1 till 7,1 – hela tre procentenheter. Detta beror med största sannolikhet på att de röstade för Afghanlagen som lät 9 000 afghaner utan asylskäl få stanna i Sverige.

Niklas Bodin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitet, säger till Metro att man inte ska dra för stora växlar utifrån en enskild opinionsmätning.

– Fast även i andra mätningar ser vi att SD går framåt. En rimlig förklaring är att flera partier har svängt i migrationspolitiken. Man spelar mycket på SDs planhalva och även om man inte ger dem rätt, så har deras mer restriktiva linje accepterats och många väljare ser SD som mest trovärdigt, säger han.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}