Allvarliga konsekvenser när Migrationsverket struntade i Herlitz varningar

En av de afghaner som ljög om sin ålder knivhögg förra sommaren en landsman. Hade Migrationsverket lyssnat på varningarna hade dådet kunnat förhindras. I stället straffar man den som försökte varna – Bernt Herlitz. Knivmannen slipper i praktiken straff, medan Herlitz upplever att han kommer få leva livet ut med sitt.

ORÄTTVISA. När Bernt Herlitz försökte varna Migrationsverket om att hans patienter var betydligt äldre än vad de utgav sig för att vara, blev straffet hårt. Mycket hårt. Han fick sparken, blev socialt utfryst och riskerar nu att få betala rättegångskostnader på upp till en miljon kronor. Se tidigare artikel om händelsen, inklusive intervju.

Samhällsnytt har följt några av de afghanska invandrare som Herlitz försökte varna för. En av dem, Najeeb “den galne” Ahmadi, högg förra sommaren en annan invandrare i magen. Bråket tros bero på en etnisk konflikt då offret tillhör en annan afghansk minoritet – tadzjiker. Dådet skedde på Gotland.

Kniven var nära att träffa hjärtat men klassades ändå inte som mordförsök – i stället anser domstolen att det rör sig om grov misshandel. Utvisning var det naturligtvis inte tal om. Trots Herlitz varningar och de stora tvivlen på Ahmadis verkliga ålder, gjordes ingen åldersbedömning. Ahmadi anses därför vara minderårig och straffet blev ynka 100 timmars samhällstjänst. Dessa 100 timmar ansågs dessutom redan genomförda när domen föll.

Hade kunnat undvikas

Herlitz säger till Samhällsnytt att hela historien hade kunnat undvikas, om Migrationsverket bara hade lyssnat.

— Migrationsverket har ignorerat mitt tips – det har lett till fruktansvärda konsekvenser för den kille som blev stucken. Hade de gjort sitt jobb så hade den här händelsen aldrig behövt hända.

När Tidingen Svegot kontaktar Herlitz för att få ytterligare kommentarer berättar han att Ahmadi kommer undan utan straff, medan han själv fått ett slags livstidsstraff.

— Asylsökanden får samhällstjänst men i praktiken inget straff alls, trots att han har försökt ha ihjäl en annan människa. Jag sände ett mejl till en myndighet och får i princip livstidsstraff. Jag kan inte längre jobba 100 procent eftersom jag vill vara hemma på Gotland så mycket som möjligt och ta hand om min dotter och min fru. Detta kommer att påverka min pension och troligen blir jag fattigpensionär.

Mejl allvarligare än knivhugg?

Att varna för ålderfusk på Migrationsverkets uppmaning, leder till betydligt högre straff än att med berått mod hugga en kniv i en annan människa, berättar Hertliz:

— Det är konstigt att samhället ser allvarligare på en mejlkonversation som var till för att skydda barn från att bo med vuxna som uppger sig vara barn, än ett mordförsök. Är detta ett rättvist samhälle och ett rättvist rättsväsende?

Den 4 juli, dagen då domen mot Herlitz kommer, börja närma sig. Ironiskt nog är det nästan exakt två år efter att hela historien började, eftersom det var under just Almedalsveckan som Herlitz fick rådet att rapportera om misstänkt åldersfusk.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!