Afghanen som försökte mörda polis på Medborgarplatsen döms inte som vuxen

Åklagaren överklagade aldrig straffet

I dag fastställer hovrätten tingsrättens dom för afghanen som i augusti 2017 försökte mörda polismannen Ted Eriksson på Medborgarplatsen i Stockholm. Att gärningsmannen nu bevisats vara äldre än 18 år ignorerade hovrätten eftersom åklagaren inte överklagat straffet.

STRAFFRABATT. Expressen avslöjade för några veckor sedan att afghanen som försökte mörda polismannen på Medborgarplatsen inte alls var 18 år vilket han själv hävdat, något Tidningen Svegot också rapporterade om. Efter att ha träffat hans familj i Iran visade det sig att Muhammad Hussaini, som mannen heter, är 25 år gammal.

Mannen erkände i sak gärningen men menade att han inte haft för avsikt att döda polismannen, som höggs i nacken. Han åtalades dock för försök till mord och dömdes också för det. På grund av sin låga ålder (han hävdade att han var 18 år) dömdes han till fem års fängelse, livstids utvisning samt 100 000 kronor i böter.

Hovrätten fastställde i dag domen men höjde skadeståndet till 125 000 kronor. Däremot ignorerade hovrätten att mannen är mycket äldre än han uppgivit och skriver i domen:

“Hovrätten har i sin dom avvisat ny bevisning om gärningsmannens ålder. Den nya bevisningen skulle nämligen bli betydelselös eftersom varken åklagaren eller målsäganden hade överklagat tingsrättsdomen när det gäller straffet och hovrätten därmed inte kunde bestämma ett längre fängelsestraff än tingsrätten.”

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}