Automateld på öppen gata i Malmö – sex skadade, tre döda

Vid kvart över åtta på måndagskvällen öppnade någon eld med ett automatvapen i centrala Malmö. Sex personer sköts ned och polisen har upprättat en särskild händelse och befinner sig i skrivande stund i stabsläge. Tre av de skjutna dog senare av sina skador.

DET NYA SVERIGE. Klockan var strax efter åtta på måndagskvällen då en person öppnade eld mot minst tre personer som var på väg ut från ett internetkafé på Drottninggatan i Malmö. Polisen bekräftar att sex personer blev skadade och fördes till sjukhus.

Polisen har gått i stabsläge och upprättat en särskild händelse. Polisen förklarar en särskild händelse sålunda:

“Vid en särskild händelse organiserar sig polisen på ett annat sätt än i vanliga fall och går upp i stab, vilket innebär att särskilda resurser och personer avsätts för att arbeta enbart med den särskilda händelsen. Den särskilda händelsen hanteras separerat från övrig verksamhet.

“En större polisinsats leds normalt av en särskilt utsedd chef som har en ledningsstab. På fältet arbetar en polisinsatschef med en fältstab. Polisinsatschefen leder en polisinsatsstyrka.”

Ensam skytt

Enligt rykten som florerar var det en ensam skytt som öppnade eld mot entrén. Denne klev ut från en parkerad bil och sköt, därefter satte sig skytten åter i bilen som rivstartade från platsen. Vittnen säger sig ha hört 15-20 skott avlossas. Polisen bekräftar att det ska ha varit ett automatvapen som användes.

Enligt vidare uppgifter var det flera personer som sköts utanför kaféet medan en eller två ska ha varit inne i lokalen. Polisen vill dock inte bekräfta påståendena utan hänvisar till ett pågående utredningsarbete.

Tre av de skjutna är i 20-årsåldern och ska vara kända av polisen sedan tidigare, skriver Kvällsposten. Mycket tyder därför på att detta är ännu en uppgörelse bland gängkriminella i Malmö, även om det bara är spekulationer för tillfället.

Klockan 23.30 meddelade polisen att en av de skadade, en 18-årig man, hade avlidit. Sedan, vid 00.20, återkom polisen med uppgiften att också en 29-årig man avlidit. Ytterligare en tredje person bekräftades senare ha avlidit.

Nära polishuset

Bara några hundra meter från platsen för skottlossningen ligger polishuset, vilket över huvud taget inte avskräckte gärningsmannen från att utföra sitt dåd. Ett vittne uppger att skjutningen var mer som en avrättning, att gärningsmannen målmedvetet sköt mot sina offer och höll inne avtryckaren för att tömma magasinet.

Enligt vissa tyder detta dock på att gärningsmannen inte var van att hantera vapnet eftersom man uppnår bättre effekt om man kontrollerar eldgivningen och inte bara tömmer magasinet.

Polisen höll förhör med flera personer på plats och man genomför en större kriminalteknisk undersökning på platsen. I skrivande stund finns ingen frihetsberövad och polisen ber allmänheten om hjälp.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!