Därför är höger lika med rätt

I många europeiska språk används samma ord för höger och rätt. Det är ingen slump, skriver Johnny Lindén.

KRÖNIKA. Right, Recht, Droit, Parem – alla orden betyder både höger och rätt. Svenskan är nästan ett undantag som har ett ord för höger som inte har dubbla betydelser. Tar vi sedan ordet vänster betyder det i sig inte “fel”, men vänstern hyllar nästan alltid det osunda, onaturliga och objektivt felaktiga.

Så hur ska man egentligen tolka höger-vänsterskalan i dag? Vi har ett ”högerparti”, Moderaterna, som kallar sig ”det nya arbetarpartiet” och som uppenbarligen inte har några problem med att Sverige har världens högsta skatt på arbete. Man har inte heller någon värdekonservativ hållning utan är glada i stjärnfamiljer och partiledaren trängs för att synas främst i Pridetåget.

Är man höger för att man vill ha världens högsta skatt med mindre marginal än de uttalat socialistiska partierna? Självklart inte.

Vänster/högerskalan har alltså havererat. Flera partier kallar sig borgerliga, men har lämnat all högerpolitik bakom sig för att trängas till vänster om mitten.

Vissa för fram alternativa skalor som GAL/TAN men min personliga åsikt är att det inte är benämningarna som är fel utan politiken. Av någon orsak har folk gett upp tanken att de själva är bättre på att sköta sin ekonomi, sina liv och framför allt sina barn än anonyma byråkrater.

Helt galet.

Hur kommer det sig att det är ett helt osäljbart alternativ att låta människor behålla sina intjänade pengar i stället för att betala in dem till staten och kanske få tillgång till lite välfärd om den inte delas ut till tillresta lycksökare från tredje världen?

Uppenbart vågar folk inte ens tro att det går.

Och där ser vi hur långt propagandan har drivits. Människor klarar inte längre av att visualisera ett samhälle där vi tjänar pengar och sedan själva väljer vad vi ska lägga dem på. Det har blivit en naturlag att vi ska jobba för att andra ska leva på vårt arbete.

Klart att det inte är så, det är inte sant.

Samhället har effektiviserats. Det har effektiviserats till den grad att man nu måste vara två vuxna som arbetar för att föda en familj när det tidigare gick bra att göra samma sak på en persons inkomst. Och jag är inte ens ironisk här för vad som har effektiviserats är inte det politikerna först tänker på, utan på hur mycket skatteintäkter de kan ta ut av sin skatteboskap.

Det är här vi knyter ihop säcken. En genuin högerpolitik skulle minska skatteintäkterna och föda långt färre administratörer, det vill säga politiker och byråkrater. Och kulturarbetare, opinionsbildare, särintresseorganisationer och andra som lever på skattepengar. Det vill säga på andra människors arbete.

En cancersvulst försvinner aldrig frivilligt. Politikerkasten måste skäras bort av oss som föder den. Likaså alla de som lever i symbios med politiken, de agendasättande medierna, de politiserade fackförbunden och alla andra som inte ger oss något tillbaka för allt de tar ifrån oss.

Pengar är makt. Varje krona vi ger ifrån oss är en liten bit makt och inflytande. Tänk på var du lägger dem.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}