Ingen invigning av fotbolls-VM för svenska tevetittare?

Politiska överväganden i bakgrunden

När fotbolls-VM i Ryssland inleds i dag, finns risk att svenska tevetittare missar den pampiga invigningsceremonin, med bland annat Robbie Williams som dragplåster. Anledningen verkar vara politiska överväganden, och på Sveriges Television vägrar man svara på frågor om huruvida man kommer visa showen.

DET VACKRA SPELET. Tidningen Nya Tider har försökt reda i vad som kommer att hända under torsdagseftermiddagen, men mötts av förvirring, följt av oförskämdheter och påslängda telefonlurar från ansvariga på SVT. Public service-kanalen vill alltså inte berätta om de kommer att visa invigningen i sin helhet, delar av den, eller inget alls. Sändningarna börjar klockan 16, men det framgår inte av tablån om invigningen är en del av dessa.

Bakgrunden är förstås att Ryssland i allmänhet och Vladimir Putin i synnerhet är kontroversiella i många kretsar, något som under våren lett till bojkottuppmaningar och att flera länder, däribland Sverige och Storbritannien, beslutat sig för att inte skicka några regeringsrepresentanter eller kungligheter till VM.

Även Robbie Williams, huvudnumret under invigningsceremonin, har fått sig en släng av sleven, och SVT har inga betänkligheter kring att citera vänstertidningen The Guardian, som rapporterar att Robbie Williams anklagas av brittiska politiker och människorättsaktivister för att ha ”sålt sin själ” genom att uppträda på invigningen.

Möjligen kunde man låta sig nöjas med att han från scenen gjorde Rysslands- och Putinkritiska uttalanden, men aktivisterna varnar Williams för att ”fjäska för Putin”, något som SVT citerar. Robbie Williams själv har avböjt att svara på kritiken, men skriver i ett pressmeddelande:

“Jag är så glad och uppspelt över att få åka tillbaka till Ryssland för ett sådant här unikt framträdande. Jag har gjort mycket under min karriär, och att öppna fotbolls-VM inför 80 000 fans på stadion och många miljoner över hela världen är en pojkdröm.”

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}