Mohamad vill åka hem – men myndigheterna vill inte hjälpa till

Fallet visar tydligt behovet av en ny politik

Att se till så att folk utan asylskäl blir kvar i Sverige går bra. Att behålla brottslingar trots att de ska utvisas är inga problem. Men när en “flykting” vill åka hem igen, då är det inte möjligt att hjälpa till.

ABSURDISTAN. 2012 packade Mohamad Sahid Alali väskorna och tog sina döttrar med sig från den krigsdrabbade staden Homs i Syrien. Efter många om och men hamnade han i Sverige, året var då 2015. Frugan lämnades kvar hemma i osäkra Homs, hon var nämligen gravid.

Han fick permanent uppehållstillstånd (PUT) i Sverige och lever nu på bidrag i Falun och pluggar svenska på SFI. Döttrarna går i skolan. Men Mohamad Sahid Alali har ett problem som myndigheterna inte kan lösa.

Vill åka hem till Syrien

Under tiden på sin vandring mot Sverige fick Mohamad Sahid Alali uppgifter som sa att hans fru hade avlidit. Men för några månader sedan ringde telefonen. Det var hustrun som berättade att hon hade såväl liv som hälsa samt att barnet var fött sedan länge. Sonen är sex år gammal och saknar sin far.

Pappa Mohamad saknar sin fru och sin son och vill hem igen. Han menar att det är säkert i Homs numera eftersom att kriget är över där. I Sverige har han missat hyran vid några tillfällen och han har en skuld i mataffären. Han har därför inte råd att ta sig hem. Bara passen, säger han, skulle kosta 15 000 kronor. Sedan tillkommer flygresan och kringkostnader.

Mohamad Sahid Alali tänkte att kanske Sverige, som varit så hjälpsamma, kunde tänka sig att hjälpa honom att komma hem igen.

Ingen hjälp till hemresa

Mohamad Sahid Alali vill lämna tillbaka sitt PUT och resa hem och har bett de myndigheter som hjälpt honom att stanna i Sverige om hjälp: Migrationsverket och kommunen. Men därifrån blir svaret nej.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

SKAFFA SVEGOT PLUS NU

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}