Fläsk tillbaka på menyn i Göteborgs skolor

Flera föräldrar har hört av sig till Göteborgs kommun och klagat på att deras barn inte får äta fläskkött i skolan. De upplever sig diskriminerade, och det verkar som kommunen är beredd att lyssna. Men det är inte bara kritiken från föräldrarna som ligger bakom funderingarna. Det handlar också om, hör och häpna, att spegla svensk matkultur.

FLÄSKIGT. I stadsdelen Angered i Göteborg serveras det mycket sällan, eller inte alls, fläskkött i skolorna. Föga förvånande är en stor del av eleverna muslimer i området.

Lena Nordblom som är måltidsansvarig i området hävdar att bristen på fläskött inte handlar om att tillmötesgå någon speciell grupp, när hon blir intervjuad av Göteborgs-Posten.

— Angered har en stor andel nya svenskar som inte äter fläskkött. Skolmaten har därför anpassats efter det. Det handlar inte om att tillmötesgå en specifik grupp, utan om vårt huvuduppdrag att alla barn ska äta.

Resultatet av anpassningen har hur som helst inneburit att de barn som vill äta fläsk har blivit utan. Detta har väckt reaktioner bland föräldrar och även muslimska sådana. En småbarnspappa tycker att det är en principfråga och är trött på att se utvecklingen gå baklänges.

— För mig som muslim, som inte följer religiösa regler och låter mina barn äta vad de vill, så känns det ändå konstigt att kommunen anpassat sig helt till de allra mest religiösa. Det är som att utvecklingen går baklänges. […] Jag kan väl förstå kommunen om många inte äter fläsk. Men det handlar om principen. Ska samhället anpassa sig till en religion?

Flera föräldrar har hört av sig till kommunen och berättat att de upplever sig diskriminerade eftersom deras barn inte får äta fläskkött. Intressant nog verkar det som att klagomålen gett resultat och nu pågår diskussioner om att återinföra fläsk på menyn i samtliga skolor.

Lena Nordblom bekräftar för GP att detta beror på kritiken från föräldrarna, men glädjande nog även om att fläsk ingår i den svenska matkulturen.

— Det handlar dels om kritiken, dels om att vi vill spegla den svenska matkulturen bättre. Där ingår fläskkött som en del av våra mattraditioner.

Källa Göteborgs-Posten
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!