Spanien erbjuder sig att hjälpa människosmugglare

Salvini säger att han kommer stoppa fler fartyg

Efter att Italiens inrikesminister, Matteo Salvini, satte stopp för SOS Méditerranées fartyg Aquarius att lägga till vid någon italiensk hamn, har nu Spanien erbjudit sig villiga att ta emot smugglarskeppet.

MÄNNSIKOSMUGGLING. Fartyget Aquarius plockade sammanlagt upp 629 migranter nära Libyens kust. I stället för att transportera dem tillbaka till Libyen gjorde man som man gjort så många gånger tidigare: satte kurs mot Italien. Men där blev det stopp, vilket Tidningen Svegot rapporterade om. Italiens inrikesminister twittrade ut sitt budskap:

“Från och med idag börjar Italien säga nej till människohandel, till affärerna kring illegal invandring. Mitt mål är att säkerställa ett fridfullt liv för de här barnen i Afrika och för våra barn i Italien.”

Fartyget fick heller inte lägga till på Malta och har därmed varit tvungen att hålla sin position under helgen. Under måndagen lät Spaniens premiärminister, socialisten Pedro Sanchez, dock meddela att fartyget var välkommet till hamnen i Valencia. Huruvida Aquarius kommer företa sig seglatsen till Spanien återstår att se, i skrivande stund menar det att resan dit skulle ta alldeles för lång tid och att det är upp till Italien att ta emot dem.

Fortsätter säga nej

Under måndagen twittrade Matteo Salvini också om ytterligare ett fartyg som befann sig utanför Libyens kust, beredda att hjälpa människosmugglarna med en upphämtning. Den nytillträdda utrikesministern var tydlig med att hamnarna förblir stängda:

“Italien har slutat böja huvudet och lyda, denna gång finns det de som säger nej.”

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}