Jobbik utesluter traditionella nationalister

Partiets liberalisering fortsätter

Ungerns andra största parti, Jobbik, fortsätter sin vandring bort från den traditionella nationalismen. I fredags uteslöts partiets förre vice partiledare, László Toroczkai, som tidigare i år förlorade striden om partiledarposten.

JOBBIK. När det stod klart att Jobbiks partiledare Gábor Vona skulle träda tillbaka då partiet inte lyckades nå de framgångar man hade hoppats i det ungerska valet tidigare i år, väcktes hoppet om att Jobbik kanske skulle återgå till den traditionella nationalism som under Vona tonades ned.

Partiledarstriden stod mellan Tamás Sneider, som lovat fortsätta med Vonas politik (bland annat dragningen åt Turkiet) och László Toroczkai, som är en nationalist av den gamla skolan. Toroczkai fick 46,2 procent av rösterna. Trots att han förlorade valet presenterade han en egen plattform för partiet han sökte stöd för. Han menade att det viktigaste var att partiet återvände till sina rötter, sin ursprungliga ideologi och sin grundläggande moral.

Anhängare uteslöts ur parlamentet

En som valde att ta ställning för László Toroczkais plattform var Dóra Dúró som sitter i parlamentet. Partiet uteslöt henne då från parlamentsgruppen och krävde att hon skulle lämna sitt mandat. Hon sa själv att hon inte kommer att fatta några beslut i brådrasket utan inväntar att Sneiders plattform blir officiell.

Dóra Dúró.

László Toroczkai utesluten

Under fredagen beslöt Jobbik så att utesluta den forne vice partiledaren då man menar att han gått emot partiet genom att lansera och söka stöd för en alternativ partiplattform.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

SKAFFA SVEGOT PLUS NU

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}