Toppmötet i Singapore drar närmare – låt oss hoppas, men inte på för mycket

I morgon tisdag möts ledarna för Nordkorea och USA i Singapore. Det finns mycket att hoppas på, men vi ska nog inte hoppas på för mycket.

SUPERTOPPMÖTET. På tisdag klockan 09.00 möts så president Donald Trump och Nordkoreas högsta ledare, Kim Jong-Un. Platsen är lyxhotellet Capella på ön Sentosa. Båda ledarna är på plats i landet så händer inget alldeles speciellt kan vi räkna med att mötet blir av.

Vägen till mötet har inte varit särskilt lång och att det blir av kan vi tillskriva Donald Trumps “no nonsens”-politik gentemot Nordkorea. När Kim Jong-Un betedde sig så som Nordkorea alltid gjort, med hot om utplåning och kärnvapenkrig, konstaterade Donald Trump att hans kärnvapenarsenal var större och att han mycket väl kunde tänka sig att använda den om det skulle behövas.

Något hände med Kim Jong-Un. Antagligen insåg han att Trump faktiskt skulle kunna tänka sig göra det han sagt och dummare än så är inte den store efterträdaren (som han kallas) att han begriper att USA kommer vinna om de två ställs öga mot öga.

I rask takt deltog Nordkorea i vinter-OS för att sedan ordna flera möten mellan ledarna mellan Nord och Syd, vilka gav löften om framtiden. Hastigt och lustigt lovade också den nordkoreanske ledaren att börja avveckla sina kärnvapen samt att han ville ha ett möte med Donald Trump för att diskutera framtiden.

Ett problem med Kim Jong-Un är att man inte vet var man har honom. När toppmötet började närma sig blev tonen helt plötsligt mer “normal” från Nordkorea och några hot hann kablas ut, innan den nya snälla linjen återkom. Samtidigt kommer rapporter om att Kim Jong-Un sparkat flera högt uppsatta militärer som kanske inte är helt överens med honom om vad som komma skall.

Och vad kommer att komma? Därom tvistar alla. USA vill


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

SKAFFA SVEGOT PLUS NU

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}