Par får inte adoptera vuxet barn från Afghanistan

"Relationen för ny"

Efter att ha haft sitt vuxna afghanbarn i bara ett halvår ville paret adoptera honom. Men det fick de inte eftersom relationen var för ny.

VUXENADOPTION. Ett gift par i Bohuslän ville adoptera sitt “barn” från Afghanistan, men fick nej i tingsrätten. Paret överklagade men hovrätten väljer att inte ta upp fallet. Det blir ingen av det hela eftersom de inblandade parternas “personliga förhållanden” inte “medför särskild anledning” till adoption.

20 eller 17 år

Mannen kom till Sverige 2015 och flyttade hem till paret 2017. Migrationsverket menar att mannen är 20 år medan paret tror att han är 17. Efter sex månader ville paret adoptera ynglingen. Men tingsrätten menade att de inblandade inte kunde ha fått “ett sådant personligt förhållande av väsentligen samma slag som finns mellan föräldrar och barn”.

Det krävs nämligen ett sådant för adoption av vuxna.

För ny relation

Hovrätten skriver i sitt utlåtande:

“Enligt hovrätten saknas det anledning att ifrågasätta att makarna X och Y (den unge mannen) under den tid som de känt varandra har utvecklat en mycket nära relation. Relationen är dock fortfarande relativt ny och kan i nuläget inte anses vara av sådan karaktär som krävs för att tillstånd till adoption ska ges.”

De tre får således fortsätta leka mamma, pappa, barn (vuxen).

Källa Dagens Juridik
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}