Italien vägrar ta emot ”flyktingskepp”

I går söndag sa den nya italienska regeringen nej till ett privat räddningsfartyg med fler än 600 asylsökande ombord. De bad Malta ta hand om dem, men ö-landet vägrar.

ITALIEN. Det är den privata hjälporganisationen SOS Mediterranee som fortfarande åker omkring utanför Libyens kust och fiskar upp afrikaner som är beredda att riskera sina liv för att få komma till Europa. De allra flesta av deras ”fångster” har dumpats i Italien, men nu sätter den nya regeringen ner foten. På Facebook skriver inrikesministern Matteo Salvini, partiledare för Lega:

”Malta tar inte in någon. Frankrike knuffar tillbaka folk vid gränsen, Spanien skyddar sin gräns med vapen. Från och med i dag ska Italien också börja säga nej till människosmuggling.”

Nej från Malta

Malta sa nej till skeppslasten afrikaner eftersom landet inte har något med räddningsoperationen att göra. Ombord på fartyget finns 400 migranter som den italienska flottan räddat från rangliga båtar på Medelhavet samt 229 som manskapet på det privata räddningsfartyget Aquarius har fiskat upp från vattnet eller från båtar som gett sig iväg ut på Medelhavet. 123 påstås vara ensamkommande barn och sju är gravida kvinnor.

Över 600 000 ”flyktingar” har nått Italien via båt de senaste fem åren. Antalet har sjunkit drastiskt under 2018, men de senaste dagarna har antalet räddningsaktioner ökat igen. Frågan är om något land tänker ta emot Aquarius eller om fartyget blir tvunget att återvända till Libyen.

Sedan tidigare vet vi att flera privata hjälporganisationer samarbetar med människosmugglare, något Tidningen Svegot rapporterat om.

Källa Jyllands-Posten
Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}