Närmare 30 000 demonstrerade för Tommy Robinson i London

Tvingade polisen att retirera

Under lördagen genomfördes den största demonstrationen till stöd för Tommy Robinson hittills. 30 000 personer samlades i Whitehall, centralt i London. Tidvis blev det stökigt då polisen provocerade demonstrationen.

FRIHETSKAMP. 30 000 britter slöt upp i den största demonstrationen hittills för Tommy Robinson i London. Människomassan “intog” distriktet Whitehall för att genomföra en lugn protest och lyssna på tal från den nederländske politikern Geert Wilders.

En del av demonstranterna hade flaggor med sig. Stämningen var bra.

Demonstrationen var inte den första för Tommy Robinson, som greps och fängslades för några veckor sedan på mycket lösa grunder och såväl i Storbritannien som runt om i Europa och Väst har nationella protesterat utanför brittiska beskickningar. Robinson har också fått stöd från politiker, journalister och kändisar. Bland annat har artisten Morrissey kritiserat Robinson-fallet och kallat det “chockerande”.

Över 590 000 personer har också skrivit under en online-baserad namninsamling som kräver att Theresa May ska engagera sig för att få Robinson fri.

Geert Wilders höll tal.

“Är inte ensam”

Geert Wilders talade till de församlade och vände sig direkt till Tommy Robinson då han sa:

– Jag är här för att berätta för dig att du aldrig kommer vara ensam. Till den brittiska regeringen och världen säger vi: Frige Tommy Robinson.

Han fortsatte sedan:

– Tommy Robinson är en frihetskämpe. Han säger det som ingen annan vågar säga. Han har mod.

Polisen fick retirera

Demonstrationen var i allt väsentligt lugn, men vid ett tillfälle blev det oroligt mellan ett tusental demonstranter och kravallpolis som störde demonstrationen genom att försöka “säcka in” demonstranterna och hindra dem från att gå. Denna gång var det dock ingen undfallenhet från demonstranterna som helt sonika stod kvar och tog initiativet.

När polisen skulle hindra demonstrationen blev det dålig stämning.

Efter att ha slagit vilt omkring sig fann polisen för gott att dra sig tillbaka och blev då utjagade från området av demonstranterna. Fem personer greps och fem poliser skadades lindrigt.

Ett tusental demonstranter lät sig inte stoppas av polisen.

Demonstrationen pågick under flera timmar.

Svenska medier har inte alls rapporterat om denna massiva protest mot behandlingen av Tommy Robinson (på samma sätt som man inte tagit upp Robinsons öde). I brittisk och andra gammelmedier har man fokuserat på bråket mellan ett tusental demonstranter och polisen samt förminskat antalet närvarande till bara 1 000.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}