Skenande kostnader för sanering av romska bosättningar

Många har nu vant sig vid att utländska tiggare ockuperar mark lite varstans där det passar dem. Sedan, när de väljer att flytta eller om de av en händelse blir avhysta, så lämnar de åt markägaren att städa upp och sanera. Kostnaden stannar ofta på skattebetalarna och det är en kostnad som stiger.

OCKUPATION. När de första olagliga bosättningarna började dyka upp var det många som blev upprörda men snart nog samlade de vanliga skyldiga sig till en enad front och genom gammelmediernas benägna hjälp stämplades alla som tyckte att man skulle sätta ner foten mot romsk ockupation av mark som “inhumana” och “rasister”. Som så många gånger tidigare placerades den knutna näven i fickan igen.

Nu är vi vana.

Vanans makt är stor. Vi är vana vid gruppvåldtäkter och noterar i förbigående att en ny har skett. Vi är vana vid terrordåd och är det inte särdeles omfattande så noterar vi att det sker och går vidare. Tiggarna utanför butikerna är vi också vana vid. Precis som vi är vana vid hur gatubilden generellt förändrats genom åren. Och så är vi vana vid att en bosättning kan dyka upp när vi är ute i skogen med hunden på promenad.

Kan kostnaderna bryta vanan?

Plånboken är viktig och hur det än är sticker det i ögonen när någon tar pengar från oss (skatt) utan att vi får något tillbaka för det. Alltså är de ekonomiska argumenten viktiga. Att svenskar kommer att bli en minoritet … att arabiska är det näst största språket i Sverige, och så vidare, verkar ju för många vara något man kan se bortom (eller inte alls).

Kristdemokraterna påpekar i ett pressmeddelande att kostnaderna för städning och sanering av romska boplatser under 2016 ökade med 6,7 miljoner kronor och att dessa höga kostnader fortsätter att vara höga alltjämt. Kommuninvånarna får snällt stå för notan. Förvisso kan de som röstade på S, V, MP och FI gott ha det, men resten tvingas också betala för att kommunen ska städa upp efter människor som inte ens har rätt att vara i landet. Och i ärlighetens namn, Alliansen är inte bättre de.

Så förutom att – i det här fallet – stockholmarna ska tvingas se hur deras gemensamma utrymmen ockuperas, de ska också betala för ockupationen. Och för de illegalas sjukvård, så klart.

KDs “lösning” en rallarsving i luften

Erik Slottner är gruppledare för KD i Stockholms stadshus och han berättar om hur partiet vill komma åt detta problem:


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}