Framåt för nationalister i Slovenien

Under söndagen var det val i Slovenien och nu står det klart att Slovenska demokratiska partiet (SDS) går mot seger och kommer att få ungefär 25 procent av rösterna. Partiledaren Janez Jansa sa i ett tv-sänt uttalande att dörren står öppen för samtal och allianser, men partiet tros få svårt att finna någon som vill samarbeta med dem.

SLOVENIEN. Det kommer inte som en chock för någon att SDS tog hem det slovenska valet. Partiet har gått framåt i mätningarna och legat långt före övriga partier. Moderata centerpartiet, den avgående premiärministerns parti, hamnade på 9 procent i mätningarna före valet och socialdemokraterna på 10 procent. Vänsterkoalitionen landar på runt 9,2 procent. Näst största parti är komikern Marjan Sarecs lista som fick 12 procent.

SDS har nära band till Ungern och Fidesz och en politik som är snarlik. Viktor Orbán gav draghjälp åt partiet genom att bland annat närvara som talare på ett av partiets konvent. SDS kallas i gammelmedierna för “främlingsfientliga” och placeras till höger. Under senare år har partiet fått starkare band till de slovenska identitärerna. I EU tillhör de Europeiska folkpartiet (samma grupp som svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår i).

Som siffrorna ser ut nu kommer inget parti att få majoritet så SDS måste försöka finna en eller flera partier att bilda en koalition med, något som kan vara lättare sagt än gjort. Flera partier har redan sagt att de inte vill samtala med SDS. Men partiledaren Janez Jansa verkar obekymrad och sa enligt AP efter valsegern:

– Vi är inte oroliga för morgondagen, vi ser fram emot den.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!