Nu är det upp till bevis i Italien

Kommer Lega och M5S hålla hela vägen?

Efter många om och men blir det till sist en ny regering i Italien. Det är M5S och Lega som tillsammans kommer att leda landet framöver. I dag svärs ministrarna in, sedan är det upp till bevis.

ANALYS. Det såg ut som om den italienske presidenten Sergio Mattarella skulle genomdriva sin “mjuka statskupp”, tillsätta en “elitregering” och tvinga fram ett nyval. Men så blev det inte. Det blev precis tvärtom och i dag svärs den nya regeringen in. Partierna som nu ska ta över rodret är Femstjärnerörelsen M5S och Lega.

Eftergiften som M5S/Lega gjorde var att inte framhärda i att Paolo Savona måste bli finansminister, något som presidenten vägrade godkänna. I stället blir det ekonomiprofessorn Giovanni Tria som får portföljen. Tria är kritisk mot EUs finanspolitiska makt, men har inte talat om ett utträde ur eurosamarbetet. Savona blir dock inte utan ansvar utan kommer att bli EU-minister i stället. Kanske är det till och med ett bättre val.

Juridikprofessorn Giuseppe Conte blir Italiens premiärminister och många menar att han bara är ett ansikte utåt för den verkliga makten som tryggt kommer ligga hos M5S-ledaren Luigi Di Maio och Legas Matteo Salvini. Det vore inte förvånande om så blir fallet, men å andra sidan kommer nog såväl Di Maio och Salvini kunna fokusera på sina egna ministerposter. Den förstnämnda blir arbetsmarknads- och industriminister medan Salvini blir inrikesminister.

För Legas Matteo Salvini väntar ett stålbad för förväntningarna på honom är enorma. Inte bara förväntar sig folk att han ska ta itu med alla bekymmer som kommit i massinvandringens spår (som drabbat Italien enormt hårt) – motståndarna har höga förhoppningar om att han ska misslyckas. Salvini varje handling kommer att granskas under lupp.

Det sägs att det alltid blir sämre för partier som sitter i regeringsställning. Det är sant.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!