Ishockeytränare sparkad för ”rasism”

Kalmar HC sparkar sin nye tränare innan han ens anslutit till laget. Detta på grund av politiskt inkorrekta uttalanden.

KOMMENTERAT. Duane Smith, ishockeytränare från Kanada, hann inte ens komma till Kalmar för att inleda försäsongsarbetet innan han sparkades av klubben Kalmar HC.

Anledningen till den hastiga uppsägningen ska vara att Smith på Twitter bland annat kallat Nigeria för ”världens aids-huvudstad”.

Det är i sig ett faktafel, det finns flera afrikanska länder med högre andel hiv-smittade än Nigeria, men det var inte Smiths uppvisning av dålig research som föranledde Kalmar HCs starka avståndstagande. Något fördömande från Kalmar HCs sida av hur man i många medier slarvigt översätter det engelska ”capital” till ”huvudstad” verkar dock ha uteblivit.

Duane Smith ska också ha skrivit ”fuck islam” och att han anser att så kallad islamofobi är ett nödvändigt ont.

Kalmar HC tog, när de fick kännedom om kommentarerna, ett hyfsat snabbt beslut – det var ju ändå den heliga värdegrunden som kränkts – och sparkade sin tränare.

Duane Smith lät den politiska korrektheten göra ett enkelt mål och accepterade en långt ifrån given misconduct mot sig själv.

Smith gjorde en desperat pudel där han förklarade att hans twittrande baserades på kritik av vissa kulturers kvinnoförtryck han som pappa till tre döttrar reagerar starkt på. Han sa att han uttryckt sig plumpt och aldrig skulle göra något liknande igen. Han betonade också att han absolut inte är rasist och att allas lika värde är något självklart.

Pudlandet räckte inte och Kalmar HC letar nu efter en ny tränare.

Smiths krälande för värdegrundsdiktatorerna för att försöka hålla fast vid sitt jobb gör tyvärr att en gyllene chans för honom att ta bladet från mun och på ett mer nyanserat sätt kritisera sådant han anser vara värt att kritisera nu går om intet.

Hade han hållit huvudet kallt och käften stängd under stormen hade han nu, efter att uppsägningen är ett faktum, med rak rygg kunnat säga att han förvisso uttryckte sig på ett långt ifrån optimalt sätt, men att han står fast vid sin kritiska grundinställning till exempelvis islam.

Duane Smith lät den politiska korrektheten göra ett enkelt mål och accepterade en långt ifrån given misconduct mot sig själv.

Så kanske gjorde Kalmar HC rätt som sparkade sin tränare trots allt. Fast på fel (värde)grund då.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}