Fallet Tommy Robinson: “Ett häpnadsväckande maktmissbruk”

Parlamentsledamöter och presidentson förfäras av fallet

Fredagens gripande och fängslande av medborgarjournalisten Tommy Robinson har orsakat stor uppståndelse, både i Robinsons hemland England och utomlands. Många kända personer har uttryckt sin oro för den minst sagt oortodoxa hemliga rättsprocessen, för medieblackouten och för vad som kan hända Tommy Robinson i fängelset.

STÖTTATOMMY. – Jag är chockad och förbannad. Det som hände i Storbritannien förra veckan är en total skam. Frihetskämpen och islamkritikern Tommy Robinson fängslades, och en domare satte munkavle på medierna. Yttrandefriheten kränks över hela Europa och i Storbritannien. Frihetens ljus håller på att släckas, säger den holländske politikern Geert Wilders i ett Youtubeklipp där han står utanför brittiska ambassaden i Haag.

Geert Wilders från nederländska PVV stöttar Tommy Robinson.

Tillsammans med två Frihetspartikolleger har Wilders också lämnat in en skrivelse i det holländska parlamentet, med fem frågor om Tommy Robinson, riktade till Hollands utrikesminister Stef Blok.

– Förstår du att om denne islamkritiker tvingas avtjäna sitt straff bland muslimska kriminella, så kan detta kosta honom livet? Vad anser du om det, frågar Wilders bland annat.

UKIPs ekonomisk-politiske talesperson Godfrey Bloom konstaterar i ett YouTubeklipp att behandlingen av Tommy Robinson framstår som helt rättsvidrig, med en hemlig domstolsförhandling helt utan insyn för allmänheten:

“Djupt illa till mods”

– Den här Tommy Robinson-grejen gör mig djupt illa till mods, gör oss alla illa till mods. Folk tappar tilltron till rättssamhället, detta är ett sluttande plan. Och det är slutet på det civiliserade samhället så som vi känner det. Hoppas att jag nu inte hamnar i fängelse för att jag gör dessa observationer, det gör jag kanske.

Europaparlamentsledamoten för UKIP Gerard Batten skriver på Twitter:

”Jag försöker komma på ett enda rättsfall där någon har dömts för ett ’brott’ som det inte får rapporteras om. Där han kastats i fängelse utan att det är möjligt att rapportera namn, brott, eller var han hålls fängslad av rädsla för domstolstrots. Kan någon komma på något sådant fall?”

Batten berättar också att hans partikollega Malcolm Lord Pearson tillskrivit inrikesminister Sajid Javid och gjort klart att om någonting skulle hända Tommy Robinson i fängelset, så kommer han och andra se till så att ministern åtalas som medansvarig.

Tim Pool upprörd

Även i Nordamerika uppmärksammar man Tommy Robinsons fall. Frilansjournalisten och Sverigebekantingen Tim Pool försöker i en intervju med juridikexperten Will Chamberlain reda ut hur det är möjligt att gripa och lagföra Tommy Robinson bakom lyckta dörrar samt belägga medierna med publiceringsförbud.

Den amerikanske journalisten Tim Pool är en av många som förskräckts av behandlingen av Tommy Robinson.

– Straffets stränghet och det faktum att det avkunnades omgående, strängheten och det att det hände utan någon slags jurybedömning är faktiskt ganska häpnadsväckande, även med brittiska mått mätt, säger Chamberlain.

Tim Pool håller med, men menar samtidigt att det som gjort alla helt häpna och väldigt oroliga framförallt är domstolsbeslutet om att medierna inte får rapportera om fallet.

– Rapporteringsrestriktioner är ett brittiskt fenomen. Storbritannien tar rätten att få en rättvis rättegång betydligt mer allvarligt än man gör med yttrandefriheten, förklarar Chamberlain.

Häpnadsväckande maktmissbruk

– Det anmärkningsvärda i det här fallet är att domaren lagt restriktioner på att tala om Tommy och hans fall. Det är konstigt för Tommy har ju redan kastats i fängelse, det är ingen juryrättegång som väntar. Så det som har hänt är i praktiken att domaren redan har prövat och dömt Tommy till 13 månaders fängelse, och därefter förbjudit alla att prata om det eller kritisera det, fortsätter han och tillägger:

– För mig framstår detta som ett häpnadsväckande maktmissbruk.

Filosofen och youtubern Stefan Molyneux publicerade på måndagen en mycket intressant intervju med Tommy Robinsons vän, journalisten Lauren Southern, som bland annat berättar att hon och Robinson har haft ett stort gemensamt medieprojekt på gång som nu riskerar att gå i stöpet. Och det är just detta som är syftet med gripandet, tror Southern.

Den kanadensiska journalisten Lauren Southern är övertygad om att Tommy Robinson utsattes för ett bakhåll.

Vad kan de sätta dit honom för?

– De har suttit och kollat på hans livestreame och bara väntat på att det ska hända något som de kan sätta dit honom för.

– Han har varit en sådan sten i skon för etablissemanget, så de har bara suttit och väntat på att han ska göra något som på minsta vis går emot den villkorliga frigivningen, det tvivlar jag inte ett ögonblick på, säger Southern.

Även president Donald Trumps son Donald Trump Jr har uttryckt sitt stöd på Twitter samt förmedlat sin oro över vad som händer med yttrandefriheten.

”Anledning #1776 för det ursprungliga #brexit. Se till så att USA inte vandrar samma väg,” skriver Trump Jr och citerar en tweet från juristen/kolumnisten Kurt Schlichter:

”Man gripen och fängslad i England för att han rapporterat om en rättegång. Även olagligt att rapportera om hans fall. Amerikanska medier bryr sig inte. Varför? För att de stödjer det, eftersom de ogillar hans politiska åsikter. De vill att samma sak ska hända här.”

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}