Katolska Kyrkan i Växjö ansökte faktiskt inte om klockringning

Många blev med all rätt upprörda när de fick höra att en kyrka i Växjö nekats tillstånd för klockringning medan böneutrop tilläts. Nu visar det sig att det inte är riktigt hela sanningen.

KLOCKRINGNING. Katolska kyrkan frågade kommunen om de fick ringa i sina klockor, men fick nej. När muselmanerna bad om tillstånd att få sända ut böneutrop gick det alldeles utmärkt.

Detta är sant i sak, dock finns det en del detaljer som vi bör känna till. För det första ansökte inte kyrkan om ett formellt tillstånd, de skickade alltså inte in någon ifylld blankett till kommunen. I stället var det under ett möte angående bygglov som de muntligen frågade kommunen. Då fick man alltså blankt nej. Viktigt att notera är även att detta möte skedde för 10-15 år sedan.

När kyrkan fick veta att klockringning inte var tillåten gav de upp idén helt och har därför inte ansökt om tillstånd. Man funderar dock på att göra det nu när moskén har fått tillåtelse.

Avslöjandet kommer från DN som givetvis trummar på stora rasisttrumman. Det falska påståendet har skapat så mycket hat och flera människor har skrivit arga saker på internet och vad ska vi göra och vad säger prästen och nu är det som på 1930-talet igen?

Prästen Ingvar Fogelqvist, som verkar vara en mycket god man, mår faktiskt dåligt av hela cirkusen. Till DN säger han, när han får frågan om hur det känns att ryktet har “genererat så mycket hat”:

— Vi beklagar såklart att det blivit så. Men det var ju inte vi som drev på det här. Det kom en förfrågan från media och då berättade vi som vi mindes, att anledningen till att vi inte hade fått klockor var på något sätt att kommunen varit negativ. Och sen visade det sig att att det inte var ett formellt avslag utan mer en avrådan som haft samma effekt då – alltså att vi inte har haft några klockor.

Rätt ska vara rätt. Det finns ingen anledning att hitta på eller vinkla nyheter om Sveriges förfall – sanningen är illa nog. Det inkom aldrig någon formell ansökan från kyrkan, och den muntliga ansökan skedde för länge sedan.

Men är inte det illa nog? Det faktum att kyrkklockor inte tillåts till skillnad från böneutrop stämmer ju. Varför nekade kommunen kyrkan tillstånd direkt, men tillät moskén? Spelar det egentligen så stor roll om ansökan var muntlig eller skriftlig? Nej, det gör det faktiskt inte.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!