Dokumentär om Drottninggatandådet får blodet att isas

En sorgesång som borde vara ett vrål i raseri

– Jag vill aldrig minnas det jag såg, jag vill aldrig minnas se Ebba dö, jag vill aldrig minnas den här dagen någonsin, säger en av de överlevande från terrordådet på Drottninggatan.
Dokumentären “Drottninggatans röster” är en stillsam och värdig sorgesång över de skadade och döda, men det jag undrar är – var är raseriet?

TERROR. Rakhmat Akilov skulle inte varit i närheten av Drottninggatan i Stockholm 7 april 2017. Han är en av de tusentals, kanske hundratusentals, som befinner sig i Sverige illegalt utan några som helst konsekvenser. Men liksom i fallet Ikea-mördaren Abraham Ukbagabir och många andra så har denna illegala vistelse i Sverige fått konsekvenser för svenskarna. I fallet Rakhmat Akilov fem döda och ett tiotal allvarligt skadade. I dokumentären “Drottninggatans röster” ser vi på bilder från en övervakningskamera hur Akilov innan dådet förbereder stölden av lastbilen han använde som mordvapen, genom att lugnt spankulera omkring med händerna i fickorna och invänta rätt tillfälle.

Sedan anträder han den färd som kom att kosta fem människor livet och ödelade allt för hundratals andra. Åtalet mot Akilov i Stockholms tingsrätt omfattade 155 målsäganden. I dokumentären får vi följa Marita Björkman och hennes sambo Raimo Mundér, hemmahörande i Eskilstuna, som befann sig i Stockholm den aktuella dagen för att fira Maritas 60-årsdag. När Akilov dundrar fram längs Drottninggatan


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}