Ickepolitiker kan bli ny premiärminister i Italien

De båda invandringskritiska partier som blev störst i italienska valet, Femstjärnerörelsen och Lega, är nu överens: De vill regera tillsammans under en ickepolitisk premiärminister.

ITALIENVAL. Vårens val i Italien fick ett oväntat utfall där Femstjärnerörelsen (M5S) blev överlägset största parti och tillsammans med Lega (L) fick egen majoritet i parlamentet. Att de båda partierna skulle bilda regering var dock inte självklart, men när de tog till det demokratiska greppet att fråga sina egna medlemmar om deras inställning till regeringsbildning med respektive motpart blev det tydligt att stödet för koalitionen var rungande varpå förhandlingen gick i lås.

Under den senaste veckan har spekulationerna gått höga kring vem av de båda partiernas ledare, Luigi Di Maio (M5S) eller Matteo Salvini (L), som skulle föreslås som premiärminister inför presidenten Sergio Mattarella. I går kväll presenterades i stället juridikprofessorn Giuseppe Conte och i skrivande stund inväntas presidentens godkännande. När han väl har godkänt kandidaten ska Conte även röstas igenom i kammaren, men med tanke på att partiduon har en majoritet av platserna är den omröstningen snarare av akademisk betydelse.

EU är skärrat över tanken på en ickepolitiker

Den föreslagne kandidaten har inget tidigare politiskt engagemang och söker man på Giuseppe Conte på svenska Wikipedia får man ingen träff. EU-etablissemanget är både skärrat och bestört över att Italien har valt att gå fram med någon som ej har skolats på Italiens Bommersvik, utan i stället har studerat juridik på anrika universitet som Yale och Cambridge. Flera EU-toppar har uttalat sig om att Conte saknar både politisk erfarenhet och hög profil, vilket av dessa anses mycket oroande.

Den nya regeringen står minst sagt inför en diger utmaning där trycket på Italien både från utomeuropeiska migranter och Europeiska unionen är mycket högt. Det sistnämnda lär knappast minska påtryckningarna nu när motståndare till Bryssel kommit till makten. Både Femstjärnerörelsen och Lega har dock aviserat att de kommer att ta konfrontationen med EU som kräver hisnande 12,5 miljarder euro i avgift.

Lovar utvisa en halv miljon illegala invandrare

Dessa pengar avser man i stället att bland annat spendera på reformer för platt skatt samt medborgarlön, samtidigt som man avser ta krafttag mot immigranter. Att nyanlända ska få ta del av medborgarlönen är otänkbart för den nya regeringskonstellationen, som aviserat att vallöftet att utvisa 500 000 illegala migranter kommer att ha hög prioritet. Premiärministerkandidaten själv har även varit med och tagit fram ett stort paket för att minska Italiens snåriga byråkrati – bland annat att slopa över 400 lagar som han menar är ”värdelösa och onödiga”.

I takt med att regeringsförhandlingarna pågått har stödet för Lega i opinionen ökat från valresultatet 17 till cirka 25 procent, medan Femstjärnerörelsen ligger kvar kring 32 procent. Italien har en lång historia av kraschade regeringssamarbeten, men har aldrig prövat en etablissemangskritisk regering. Det återstår att se om det är rätt medicin för att hålla ihop Italien inför det stålbad som väntar.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!