Brukar du kräva att frisören klipper dig gratis?

Därför måste vi ta betalt för våra tjänster

Mediekonsumenter har de senaste 20 åren vant sig vid att allt material på internet ska vara gratis. Den pendeln håller på att svänga, och det av en mycket enkel anledning – kvalitet kostar. I takt med att materialet blir mer kvalitativt kostar det också mer att producera och det är dags att konsumenterna förstår denna enkla ekvation.

GRATISLUNCHER. Sedan vi startade Tidningen Svegot för drygt två månader sedan har tillströmningen av prenumeranter med råge överträffat alla förväntningar, vilket vi givetvis är strålande glada och tacksamma för. Samtidigt har det varit en del gnissel och knarr från vissa håll över att vi lägger visst material bakom betalvägg och uppmuntrar våra läsare att stötta oss med en prenumeration à 99 kronor i månaden. Vi borde arbeta gratis för Den Goda Saken, har vissa låtit förstå.

Det här är ett för mig mycket märkligt och, misstänker jag, väldigt svenskt sätt att tänka. Det är en konstig kombination av “alla kan sjunga” och “man ska städa upp sin egen skit”. Den haltande logiken går tydligen ut på att eftersom alla kan starta en blogg och lägga ut saker där, så borde allt material vara gratis överallt. Och alla normalbegåvade människor kan väl tota ihop en podcast, så det ska också vara gratis. Det är lite besläktat med syndtycket om alla fullständigt obegåvade människor som söker till Idol – vaddå, får de inte sjunga eller?!

Jo, de får sjunga. Och jo, alla som vill får givetvis podda och blogga. Men det är en himmelsvid skillnad mellan att göra detta på sin fritid, som hobby, medan man har ett annat yrke vid sidan av som försörjer en – och att göra dessa saker professionellt, på heltid och helt utan säkerhetsnät.

Vi inom alternativmedierna bränner dessutom alla broar vad gäller att skaffa sig annan försörjning. De flesta arbetsgivare googlar på jobbsökande, och om det då kommer upp att du medverkat i alternativa medier är dina chanser att få jobb i de flesta fall obefintliga. Detta gäller naturligtvis än mer om man som jag råkar vara journalist till yrket. Jag har skrivit för alternativmedier under eget namn sedan 2012. Före det hade jag en lång karriär inom mainstreammedierna bakom mig, på bland andra Aftonbladet, TT, Kvällsposten, Metro, Sveriges Radio och Svenska Dagbladet. Men det kvittar. Inga mainstream-medier skulle anställa mig i dag.

Det faktum att tjänstesektorn sedan länge varit helt efterbliven i Sverige kan också vara en förklaring till att svenskarna har en sådan märklig inställning till att betala för vissa tjänster. Många minns nog den så kallade “pigdebatten”, där diskussionens vågor gick höga kring huruvida det var acceptabelt att betala, och subventionera, professionella företag för så kallade hushållsnära tjänster: städning, barnpassning, matinköp med mera.

Jag har själv arbetat som sjukhusstäderska i två år och det var aldrig något snack om att det skulle vara förnedrande. Men att städa hemma hos folk (som jag personligen tror är betydligt mindre äckligt och jobbigt än att städa på ett sjukhus), det var tydligen alldeles fasansfullt hemskt. För städa kan man ju göra själv! Det faktum att det uppenbarligen finns ganska många människor som gärna byter sina pengar mot tid, och ganska många människor som gärna vill tillhandahålla denna tjänst, spelade ingen roll för de värsta gaphalsarna.

Detta är intressant, att det är okej att ta betalt för vissa tjänster men inte andra. Att man kan göra någonting själv kan ju omöjligen vara ett mått på om professionella personer ska ta betalt för samma tjänst eller ej. De flesta skulle nog klara av att plocka upp en sax och klippa sig själva. Men blir det snyggt? Troligtvis inte, så i stället går man till en frisör – och betalar denne för hans/hennes yrkeskunskap och skicklighet.

Att erbjuda en genomarbetad, kvalitativ produkt tar tid och kräver kunskap, därför kostar det. Vi som arbetar inom alternativmedierna får varje dag telefonlurar i örat, blir skrikna och gapade på i olika sammanhang, utsätts för bakdanteri och understundom rent förtal. Men vi tror på det vi gör. Vi tror att vi kan göra skillnad, genom gammeldags hederlig journalistik, som avslöjar orättvisor och skapar opinion. Därför står vi i skottgluggen. Vi gör det, så att ni andra slipper.

Det enda vi begär är att ni stöttar oss med ett bidrag motsvarande en starköl och en skål jordnötter på krogen varje månad. Tro mig när jag säger att om vi hade varit ute efter att “tjäna pengar” så finns det enklare sätt. Det handlar inte om det. Det handlar om att vi erbjuder er en genomarbetad produkt – och om ni gillar den, så betalar ni för den. Det är faktiskt inte svårare än så.

Nu kan du dessutom få första månaden för halva priset, ange bara rabattkoden frimedia i kassan.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}