Allt färre danska barn föds i Danmark

Varje dag föds dock ett somaliskt och tre syriska barn

Sverige kallas ofta statistikens förlovade land, men när det kommer till ”känsliga fakta” som vilken etnicitet de barn har som föds i landet, vägrar våra myndigheter att föra statistik. Sådan känslighet lider inte Danmark av – där får vi veta att 22,2 procent av de som under 2017 födde barn hade utländsk härkomst.

ETNICITET. Allt färre av de barn som föds i Danmark är etniska danskar. 2010 stod de utländska mödrarna för 18,7 procent av alla födslar – förra året hade siffran stigit till 22,2 procent. Under denna period sjönk också antalet födslar från 63 411 barn 2010 till 61 397 barn förra året. Minskningen beror helt och håller på att danska kvinnor föder färre barn: Antalet danska bebisar sjönk från 53 431 under 2010 till 47 771 under förra året – en minskning med 5 660 barn.

Det är den alternativa danska webbtidningen Den Korte Avis som gjort en djupdykning i färska siffror från Danmarks Statistik – motsvarigheten till svenska Statistiska Centralbyrån.

Medan danskorna föder färre och färre barn gör de utländska kvinnorna precis tvärtom.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!