Tyska författningsskyddet granskar ”antirasister” – vänstern rasar

En uppsjö av ”antirasistiska” organisationer i Tyskland får statligt stöd för sin verksamhet. Nu har det framkommit att författningsskyddet har granskat flera av dem på grund av organisatoriska tveksamheter utifrån den tyska grundlagen.

VÄNSTEREXTREMISTER. I Tyskland finansierar staten många olika ”antirasistiska” projekt och framförallt är det olika vänsterextrema grupper som söker och får pengar. 2015 lanserades exempelvis projektet ”Leve demokratin!” som ska fortsätta fram till 2019. Under 2017 betalade projektet ut 104,5 miljoner euro, vilket i svenska kronor motsvarar 1,1 miljarder.

Pengarna ska gå till att bekämpa högerextremism, islamofobi, antisemitism med mera men bland de organisationer som sökt (och fått) pengar har det från författningsskyddet funnits misstankar om att allt kanske inte är som det ska hos mottagarna utifrån ett författningsperspektiv.

Inalles har 51 olika vänsterinitiativ som beviljats bidrag undersökts närmare av författningsskyddet. Några åtgärder har däremot inte vidtagits mot dem.

Vänstern rasar

Det tyska vänsterpartiets talesperson, Ulla Jelpke, är mycket kritisk till att vänstergrupper över huvud taget granskats av myndigheterna. Hon menar att det gjorts helt utan skäl och att signalen som skickas till alla som söker pengar för att bekämpa högern ska vara att de tar sitt demokratiska ansvar.

Hon tillägger dock att om myndigheterna nu måste granska vänsterorganisationer så bör man i vart fall informera dem om att granskningen sker.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!