Lärare på muslimsk skola i Danmark fick fly genom fönstret

Nu mister DIA Privatskole rätten att driva skola

Den muslimska friskolan på Nørrebro i Köpenhamn har sedan i oktober 2017 stått under särskild granskning, detta sedan tidningen BT kunde avslöja att skolan hade regler för flickornas klädsel och smink. Nu tvingas de lägga ned verksamheten.

AVISLAMISERING. När danska tidningen BT i oktober 2017 avslöjade skolans regler för flickornas klädsel och smink, satte Styrelsen for Undervisning og Kvalitet skolan DIA Privatskole under lupp. Nu har man kommit fram till att skolan inte längre ska få bidrag och dessutom fråntas rätten att bedriva skolverksamhet.

– Styrelsen har skickat brev till DIA Privatskole om att vi tänker ta ifrån demalla bidrag från juni 2018, samt att skolan ska betala tillbaka bidragen för innevarande år. Styrelsen tänker också beröva dem rätten att fortsätt driva friskola, säger ordföranden Martin Larsen.

Det var vid ett årsmöte 2013 som skolans dåvarande ledning slog fast att ”oanständig klädsel, särskilt hos flickor (för mycket smink och åtsittande kläder som om de ska på fest), inte är tillåten under lektionerna”. BT kunde dessutom avslöja att betygen var ovanligt höga på skolan, samt att det rådde brist på demokratiska värderingar och jämställdhet mellan pojkar och flickor.

Ilskna föräldrar stormade skolan

Droppen kom när den muslimska skolan stormades av en grupp ilskna föräldrar i januari 2018, för att de var missnöjda med skolans ledning och styrelse. I tumultet blev en lärare tvungen att fly ut genom ett fönster. Efter detta har skolan flera gånger varit stängd eftersom man inte kunnat garantera barnens säkerhet.

Skolan har enligt sin egen hemsida 357 elever i klasserna 0-9. Alla dessa barn måste nu hitta en ny skola. Undervisningsminister Merete Riisager är nöjd med beslutet.

– Detta är bra för de många barn som går på den här skolan. Regeringen accepterar inte att barn växer upp i parallellsamhällen där man inte erkänner de grundläggande premisser som vårt samhälle bygger på, säger Riisager till BT.

Tidigare har två andra muslimska friskolor, en i Köpenhamn och en i Odense, tvingats stänga ner efter avslöjanden från BT och Berlingske. DIA Privatskole har till 29 maj på sig att svara på beslutet, därefter kommer det slutgiltiga avgörandet.

Källa BT
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!