Illegala räddades från säker död – stämmer för kränkning

När libyska kustbevakningen var i färd med att rädda illegala migranter i sjönöd stördes deras arbete av den tyska frivilligorganisationen Sea Watch. Det blev ytterst kaotiskt. Nu stämmer sjutton nigerianer Italien vid EU-domstolen för händelsen.

Libyska kustbevakningen under den kaotiska räddningsoperationen. De tvingas hålla koll på Sea Watch som lockar afrikanerna till sig samtidigt som de försöker rädda liv och manövrera sitt fartyg medan ribbåtar från Sea Watch cirkulerar.

Den 6 november hamnade fartyget som smugglade de illegala migranterna i sjönöd och den libyska kustbevakningen ingrep. Ett fartyg från frivilligorganisationen Sea Watch (en av flera organisationer som hjälper till att skeppa illegala invandrare till Europa) lade sig då i arbetet vilket hetsade migranterna att försöka ta sig till dem i stället.

Det blev då kaotiskt när migranterna inte längre vill räddas av libyerna eftersom det skulle betyda att de skulle transporteras tillbaka till Libyen, i stället för att komma till Europa. Flera av dem valde därför att hoppa tillbaka i havet. Sammanlagt ska, enligt Sea Watch, ett 20-tal personer ha drunknat.

Den libyska kustbevakningen var tvungen att binda fast flera personer för att de inte skulle hoppa från båten, samtidigt som de försökte att få Sea Watch att låta dem göra sitt jobb i fred. Något frivilligorganisationen inte gjorde utan fortsatte att cirkulera med ribbåtar runt kustbevakningens skepp och lockade desperata migranter att ta sig till dem. Sea Watch har själva publicerat en film från händelsen som finns att se nedan (märk väl hur Sea Watch helt fräckt tolkar vad man ser genom undertexter som passar deras syfte).

Överlevande anser sig vara kränkta

Sjutton av de överlevande illegala har nu stämt Italien inför Europadomstolen då de menar att de utsattes för kränkande behandling i samband med räddningsaktionen.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!