Asylanter som begår sexbrott har en gemensam nämnare

I vårt grannland Finland har man i en studie tittat närmare på grov brottslighet kopplad till gärningsmännens ursprung. Resultaten torde vara högintressanta också utanför landets gränser.

SEXBROTT. Medan man i Sverige velar fram och tillbaka om man ska eller inte ska undersöka gärningsmäns bakgrund har man i Finland gjort slag i saken. I en rapport som är den första i sitt slag tittar man närmare på asylsökandes brottslighet.

Ett tydligt mönster

Rapporten, som sammanställts av polishögskolan i Tampere, konstaterar att 131 finska medborgare utsattes för sexbrott av asylsökare under 2016. I åtta av tio fall var offret en finsk kvinna och gärningsmännen kom företrädesvis från muslimska länder (108 av 116) som Irak, Afghanistan och Marocko.

Nästan hälften av sexbrotten drabbade finska flickor under 18 år och i flera fall skedde de i samband med att flickorna försökte få droger och/eller tobak av männen.

Sammanlagt 1 052 asylsökare misstänktes för brott under 2016 och tillsammans representerade de 29 olika nationer. Åldern på de misstänkta var jämnt distribuerad och två tredjedelar kom från Irak.

Våldtäkt vanligast

Det brott som asylsökarna oftast misstänktes för var våldtäkt, med 32 procent av rubriceringarna. 16 procent var gruppvåldtäkter och ytterligare 16 procent handlade om sexuella trakasserier.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu

 

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!