IS-befälhavaren som brände en fånge i bur har gripits

2015 chockades en hel värld av den IS-film som visade hur en jordansk pilot brändes levande i en bur. Nu har den blodtörstige befälhavaren Saddam al-Jamal gripits i Irak.

IS-MÖRDARNA. När Islamiska staten var som störst pumpade organisationen ut filmer och bilder på sina utstuderade och grymma avrättningsmetoder. En av de värsta bödlarna var Saddam al-Jamal, som förutom att han spärrade in den jordanske piloten Muath al-Kasasbeh i en bur och brände honom levande, gärna högg huvudet av allehanda fångar.

Men de utstuderade avrättningsmetoderna var inget som Islamiska staten själva satt och hittade på. Allt de gjorde hade profeten Muhammed gjort före dem, vilket gör pratet om att IS inte begriper sig på islam till rena dumheterna. Irakiern Bassam Al-Baghdady som bor i Sverige säger till exempel att den enda skillnaden mellan Muhammeds styre och Islamiska staten är att den senare är ”snällare”.

Saddam al-Jamal ansågs så hänsynslös att han tippades bli IS näste ledare. Han sägs ligga bakom en massaker i den syriska provinsen Deir Ezzor 2014 där 700 medlemmar i en grupp som försökt resa sig mot IS slaktades. Han ska också ha beordrat avrättningar av barn, ibland inför deras föräldrar. Och en familj som inte lät sin dotter gifta sig med honom utplånades helt. På nätet sågs han glatt posera med avskurna, förkolnade huvuden.

Lurades i en fälla via appen Telegram

Men i förra veckan sprack massmördarens planer på att ta över ledarskapet då han och tre andra IS-ledare tillfångatogs. Det gick till så att turkiska säkerhetsstyrkor i februari grep IS-löjtnanten Ismail Alwan al-Eithawi, även kallad Abu Zaid al-Iraqi, och överlämnade honom till Irak. Med hjälp av al-Eithawis mobiltelefon kunde irakierna skicka meddelanden på Telegram i hans namn och därmed lura ledarna att ta sig från Syrien till Irak.

Den krypterade appen Telegram, som IS har som favoritkommunikationskanal, används både för att sprida propaganda och skicka hemliga meddelanden som inte kan avlyssnas.

Eithawi var assistent till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi, och ansvarade för organisationens banköverföringar till olika länder. De övriga tre som gripits är syriern Mohamed al-Qadeer och de två irakierna Omar al-Karbouli och Essam al-Zawbai.

Källa Daily Mail
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!