Barn svimmar under ramadan – men ingen grupp ska pekas ut

I Vingåkers kommun har man märkt att barn som inte får äta eller dricka under ramadan mår dåligt. Förra året hände det till och med att barn svimmade. Nu funderar politikerna på att skicka ut ett brev till föräldrarna där man berättar att barn behöver mat, dryck och sömn. Brevet ska gå ut till samtliga föräldrar, eftersom man inte vill peka ut någon speciell grupp.

FEGHET. Tyvärr vet vi nog alla vid det här laget vad ramadan är, även om det är en högtid som inte hör hemma i Sverige. Muslimer får under denna månad varken äta eller dricka under dygnets ljusa timmar, och eftersom det äts nätterna igenom störs även sömnen.

Det är mycket sällan man får läsa något om de negativa effekterna av denna självsvält i gammelmedierna. SVTs reportage från Vingåker är ett litet undantag.

Helena Edrenius är ordförande i barn- och utbildningsnämnden och berättar att de barn som fastar givetvis inte mår bra i skolan. Det har gått så långt att barn har svimmat där. Förra året “tog man det direkt” med föräldrarna men i år planerar man i stället att skicka ut ett brev. I brevet ska självklarheter som att barn behöver mat och sömn för att klara sin skolgång förklaras.

Edrenius är noga med att poängtera att hon inte vill peka ut någon speciell grupp, utan att detta gäller alla föräldrar.

— Det gäller ju alla barn, och det är upp till varje vårdnadshavare att se till att barnen är väl rustade när de kommer till skolan.

Brevet gäller alltså inte de muslimska familjer som firar ramadan, även om brevet skickas ut under ramadan och (egentligen) är riktat till dem som firar ramadan. Det gäller alla barn.

Trots fegheten från Vingåkers kommun så kritiserar imamen Abd al Haqq Kielan (född Leif Karlsson) planerna. Att påpeka att barn inte bör komma trötta, uthungrade och törstiga till skolan är en “svensk syn på hur saker och ting ska vara”, något man kan hålla med om. Detta visar dock på brist på förståelse för något som imamen kallar “den globalt utsträckta verkligheten”.

—  Det är ju absolut ingen ond avsikt från deras sida, utan det visar ju bara en brist på förståelse av den lite mer globalt utsträckta verkligheten. Man har en helt och hållet svensk syn på hur saker och ting ska vara.

I dag, tisdag, håller man ledningsgruppsmöte i Vingåker för att diskutera det eventuella brevet.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}