Exit kärnfamiljen – nya familjer gynnas av regeringens lagförslag

Förr var det kärnfamiljen som i egenskap av samhällets ryggrad gynnades. Nu är det “stjärnfamiljen”.

NORMNEDBRYTNING. Regeringen har lämnat sitt förslag för en “modern föräldraförsäkring” vilket anpassar systemet till så kallade “stjärnfamiljer”. Bland annat ska nu en “tredje” eller “fjärde” förälder kunna ta ut föräldrapenningen.

Ut med det gamla, in med det nya

I Västerlandet har kärnfamiljen tidigare varit normen. Detta eftersom kärnfamiljen visat sig vara en ryggrad i samhället, där mannen och kvinnan i förening bildar en familj som därmed blir samhällets minsta organisatoriska beståndsdel. Denna familjebildning har också visat sig vara lämplig för att ge barn den bästa uppväxt och uppfostran, vilka i sin tur inlemmats i den utvidgade familjen – folket – när de blivit vuxna.

“Stjärnfamilj” är ett nytt begrepp som myntades av radikalfeministen Ingrid Engarås, som bland annat arbetat på webbtidningen Feministiskt Perspektiv, för att skilja kärnfamiljen från alla nya progressiva “familjer”. Engarås förklarar själv begreppet så här:

– Varje människa kan liknas vid en stjärna, strålande, unik, med förmågan att själv välja sina relationer och definiera sin familj. Vikten läggs på innehållet i relationen, i stället för kön, antal personer eller biologiskt släktskap.

Nu blir det ett officiellt begrepp i Sverige.

På Wikipedia definieras stjärnfamiljen så här:

“Stjärnfamilj är ett begrepp för alla typer av familjekonstellationer, oavsett om det är en konstellation av regnbågs-, enförälders-, tvåförälders-, bonusförälders-, adoptiv- eller donationsfamilj. Familjen behöver således inte utgå från biologiska förutsättningar. Innebörden av begreppet utgår även från att varje människa är unik. Även den barnlösa familjen kan räknas in i detta begrepp.”

Sambo likställs med förälder

I det nya förslaget ska en sambo likställas med förälder utan något krav på att sambon och föräldern ska har varit gifta eller haft barn tillsammans. Fler ska alltså kunna ta ut föräldradagar. Bland dem som ska kunna göra det är en “tredje eller fjärde” förälder, vilket är bra för “familjer” där man kanske har en mamma och tre pappor som lever tillsammans.

Socialminister Annika Strandhäll är mycket nöjd med förslaget:

– Alla familjer ser inte likadana ut, vi vill se en ökad flexibilitet även för dem som inte lever i en kärnfamilj … Det här förslaget ökar möjligheten för andra familjekonstellationer att kunna vara föräldralediga med sina barn.

För många normala familjer som ofrivilligt klumpas ihop med “stjärnfamiljen” är naturligtvis lagstiftningen också bra eftersom livet blir enklare. Men detta får inte tillåtas överskugga det faktum att det hela är ytterligare ett steg på den med goda intentioner stenlagda vägen mot helvetet. 


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!