Invandringskritiker är vi allihopa

Plötsligt är alla partiledare rasister. Förhoppningsvis är alla väljare det i nästa val, skriver Björn Björkqvist.

KRÖNIKA. Vart fjärde år händer besynnerliga saker med våra riksdagspartier. Allan Edwall beskrev detta träffsäkert i sin visa Baciller som skrevs när Sverige hade val vart tredje år:

“Av rädsla för att förlora rösten
Vart tredje år om hösten
Finns en bacill som kan bekymmer vålla
Man måste lova mer än man kan hålla.”

Plötsligt finns det stort utrymme för påkostade idéer. Mest lovar som regel de som inte styr. Men även de som redan har makten kan komma med mängder av löften, gärna återanvända från föregående val med förhoppning om att väljarna inte ska minnas att de redan lovat detta en gång men inte gjort verklighet av löftena när de haft chansen.

Många utspel handlar om stora satsningar som ska gynna stora grupper. Således är det inte så konstigt att många inför det här valet talar kärleksfullt om våra gamla. Pensionärerna har blivit en väldigt stor del av befolkningen och därför vill politikerna plötsligt satsa på dem.

En annan fråga som varit väldigt känslig är invandringen. Tidigare har det i princip bara varit Liberalerna som (förutom Sverigedemokraterna) petat i frågan. Man har gjort det väldigt försiktigt och det har främst handlat om åtgärder för att underlätta integrationen. Paradfrågan har varit språktester som man på olika sätt plockat fram val efter val. Trots att man från Liberalernas sida betonat att det varit för att hjälpa invandrarna och att de som presenterat förslagen som regel varit personer med invandrarbakgrund, har såväl medierna som representanter för andra partier varit snabba att hugga och peka ut förslaget som rasistiskt.

Men nu är det nya tider. Det här valet är man inte rasist om man vill begränsa invandringen och ställa krav på invandrarna. Det här valet hann Socialdemokraterna gå ut före Liberalerna och tala om språkkrav för invandrare. Det här valet är alla rasister, med gamla mått mätt.

Från att ha skrutit om att Sverige ska ha öppna gränser tävlar nu partierna i vem som kan komma med hårdast uttryck för invandringsbegränsning.

Moderaterna presenterar en film som visar de svenska skogarna på ett sätt som ska föra tankarna åt frihet, inte för att de vill hugga ner dem som Fredrik Reinfeldt ville för att skapa plats åt invandrare. De talar om begränsad invandring och hårdare tag. Socialdemokraterna illustrerar sin första valfilm med svenska symboler som Tre kronor och talar om en ny invandringspolitik. Från att ha skrutit om att Sverige ska ha öppna gränser tävlar nu partierna i vem som kan komma med hårdast uttryck för invandringsbegränsning. Alla lägger också fokus på att de vill bekämpa brottslighet.

Det är tydligt att Sverigedemokraterna nu påverkar politiken. Inte genom att de får direkt inflytande men det indirekta inflytandet är enormt. Det är SDs paradgrenar som såväl sossar som borgare nu försöker göra till sina. Det är begränsad invandring, det är satsningar på pensionärerna och det är hårda tag mot organiserad brottslighet.

Problemet är bara att det är inför valet dessa frågor lyfts. Inte efter.


Du behöver ha Svegot Plus för att se hela filmklippet. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}