Hopp för livet i Iowa

Delstaten kan få landets hårdaste abortlagstiftning

Delstatskongressen i Iowa, USA, har röstat igenom ett förslag som förbjuder abort efter det att fostrets hjärtslag kan fångas upp av ultraljud.

FÖR LIVET. Det var den republikanska majoriteten som röstade igenom ”hjärtslagsförslaget”, som det kommit att kallas, vilket i praktiken förbjuder abort efter den sjätte graviditetsveckan. Nu ska bara guvernören Kim Reynolds skriva under lagen och allt tyder på att hon kommer göra det.

Motståndarna till lagen menar att gränsen på sex veckor skulle kunna göra att kvinnan inte ens vet att hon är gravid, innan det blivit förbjudet med abort. Detta skulle förvisso lätt kunna undvikas om kvinnan tog eget ansvar, i stället för att förlita sig på rätten till abort.

Med största sannolikhet väntar en långdragen strid i domstolarna och förhoppningen från många republikaner är att ärendet på sikt ska nå hela vägen fram till Högsta domstolen. Om Högsta domstolen skulle ge Iowa rätt, vilket inte är otänkbart med tanke på att president Trump kan komma att få utnämna några fler domare vad det lider, så skulle detta vara ett hårt slag mot det prejudicerande fallet Roe Versus Wade från 1973, vilket gjorde abort lagligt i USA.

Ett avgörande kan ligga några år fram i tiden, tills dess kan vi konstatera att det finns hopp för livet i Iowa.

Fotnot: Fostret i vecka sex. 
Den här veckan börjar hjärtat att slå i det lilla embryot, som nu är cirka fyra millimeter långt och liknar en liten, böjd larv.Det som ska bli armar bildas i början av veckan, och mot slutet av veckan bildas det som ska bli ben. Armarna kommer även i fortsättningen att utvecklas före benen.
De inre organen som magsäcken, tarmarna och njurarna är på väg att bildas. Det som ska bli hjärnan, ryggmärgen och det centrala nervsystemet fortsätter att utvecklas, liksom ryggkotorna.
Källa: Vårdguiden
Källa Sveriges Radio
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!