Årets låt hyllar vårt svenska fosterland

"Sverige för alla" framförs dock av ickesvenskar

Årets låt kan bli en superpatriotisk hyllning till alla svenska landslag och individuella idrottsstjärnor. Eftersom upphovsmännen inte är etniska svenskar kanske den accepteras, tror Henrik Hanell.

“Vi sjunger stolt, tillsammans går. Blickar upp mot fanan vår. Du gamla och du fria, står alltid vid din sida genom allt vårt kära fosterland. Vi sjunger stolt, tillsammans går. Blickar upp mot fanan vår. Vi älskar vårat Sverige och bär på våra färger mot en bragd, vårt kära fosterland.”

Nu tänker du på Ultima Thule och de rasistnazistondaste människorna i världen, de som vill tortera ihjäl små söta kattungar. Men det är fel fel fel fel fel, som Brasse Brännström skulle ha sagt.

Fyra elefanter är inte fler än fem myror och en mycket nationalistisk låttext behöver inte nödvändigtvis vara skriven av människor som Expressen gör hembesök hos.

Musikstycket varifrån de citerade textraderna är hämtade, “Sverige för alla”, är en av alla inofficiella hyllningslåtar till Sveriges olika landslag – kanske framförallt fotbollslandslaget eftersom VM snart börjar. Den här sången kommer vi att få höra ofta denna sommar. Sången är en typisk “sport-samba” men det ovanliga är att det är humorduon Språk för alla som gjort den. Duon består av Toni Prince Tvrtkovic och Amir Halim och det verkar vara ytterst få svenskar inblandade i produktionen.

“Sverige för alla” är en titel som skär i skallen, men humorgruppen döper alla sina projekt till något med “för alla”. Och för övrigt är texten väldigt nationalistisk. Låten har potential att bli en riktig läktarhit. Refrängen är mycket lämpad för att sjungas eller brölas fram av en klack med salongsberusade semestersupportrar borta i Ryssland.

Den officiella VM-låten, för en sådan ska ju alltid produceras inför stora mästerskap, har i skrivande stund inte släppts. Titeln ska dock vara “Bäst när det gäller” och Gyllene Tider har fått äran att skriva och framföra den.

Min gissning är att den låten inte kommer i närheten av den patriotism som “Sverige för alla” har, och den blir säkerligen inte lika läktarvänlig. Fast jag hoppas att jag har fel.

Att begreppet fosterland används så flitigt i texten till “Sverige för alla” hade i vanliga fall varit ett svart skynke för allsköns svenskhatare, men antagligen är det helt okej nu eftersom de som sjunger inte är etniska svenskar. Många på vår sida reagerar nog negativt när Toni Prince och Amir Halim sjunger om Sverige som sitt fosterland. Vi ska givetvis kunna kritisera det, men vi ska också utnyttja det.

Låten heter “Sverige för alla” och då inkluderas såklart också svenskar med ett nationalistiskt bultande hjärta. Eller hur?

Jag tycker att vi som älskar Sverige och svenskarna sjunger med i refrängen när vi hör låten. Vi vars förfäder byggt detta land och på så vis också lagt grunden till många av de idrottsliga framgångar som visas i musikvideon till låten. Jag tycker faktiskt vi tar i ordentligt.

För Kung och Fosterland helt enkelt.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}