Lärare ville ha “gulliga negerbollar” till barnbarn och fick sitt liv förstört

En pressad lärare förklarade för sina elever att hon gärna ville ha “små söta negerbollar” till barnbarn för att bevisa att hon inte var rasist. Det slog fel, och nu lever hon ett liv i skräck.

NEGERBOLL. Någonstans i ett klassrum i Falkenbergs kommun blir en kvinnlig lärare anklagad för att vara rasist. Jag vet inte vad det var som diskuterades men det spelar nästan ingen roll. I dagens Sverige kan rasistkortet dras precis när som helst, särskilt av icke-svenskar vilket jag starkt misstänker det rör sig om i detta fallet.

Handsken är hur som helst kastad. Läraren är anklagad. Stämningen blir sämre. Hätsk. Eleverna stirrar på den stackars läraren, inträngd i ett hörn. Vad väljer hon att göra? Går hon till motattack? Nej. Hon väljer tyvärr att agera så som allt för många för: Ivrigt förklarar hon att hon inte är rasist.

Detta krypande inför den som anklagar fungerar aldrig. Glöm inte det. Det fungerar aldrig. Det spelar ingen roll hur många invandrare du känner, hur mycket du berättar att du älskar mångkultur, pizza och afrikansk folkdans. Även om du bedyrar att du minsann inte bryr dig om hudfärg så är du rasist. Så gör det inte. Förnedra inte dig själv.

Säg inte negerbollar

Men om du väljer att göra det har du nog ändå tagit ett bättre beslut än läraren i Falkenberg. Hon valde att svara såhär:

— Jag har en dotter som är ihop med en somalier, så jag kanske kommer få små gulliga negerbollar.

Läraren sa alltså det kanske mest förbjudna ordet i Sverige: Negerboll.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}