Gryningsräder mot misstänkta terrorister

Tre personer anhållna

Vid halvfyra-tiden i morse slog Säkerhetspolisen och Polismyndigheten till i gryningsräder mot personer som misstänks för förberedelse till terrorbrott. I Akalla greps en person med ursprung i Centralasien, och ytterligare två personer greps i norra Sverige.

TERRORISMHOTET. Enligt Sveriges Television, som har talat med brodern till den person som greps i Akalla, vaknade de tidigt i morse av ett sågande ljud från ytterdörren. Därefter kastades en chockgranat in i lägenheten och poliser stormade in och grep den yngre brodern. Bröderna ska ha sitt ursprung i Centralasien, vilket skulle kunna innebära Uzbekistan varifrån Drottninggatan-terroristen Rakhmat Akilov kommer.

SVTs reporter sa i en direktsändning vid halv tolv-tiden att han talat med den äldre brodern, som var helt oförstående till gripandet. Men som alla förstår ligger det idogt spaningsarbete bakom ett sådant här tillslag.

Polis och åklagare är mycket återhållsamma med detaljer i nuläget, och vill inte säga var i norra Sverige de andra två anhållna greps och inte heller om de greps tillsammans eller var för sig.

Säpo har följt dem under lång tid

Säkerhetspolisen skriver i ett pressmeddelande att de under en tid följt de misstänkta personerna:

”Till grund för detta ligger Säkerhetspolisens underrättelsearbete inom ramen för arbetet med kontraterrorism. Förberedelserna för det misstänkta brottet har pågått under en tid, men i nuläget finns inga indikationer på att ett attentat var planerat att ske under de närmaste dagarna.

Förundersökningen bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare. Det råder förundersökningssekretess i ärendet.

Terrorhotnivån i Sverige ligger oförändrat på en trea på en femgradig skala, vilket är ett förhöjt hot.”

Om de misstänkta planerade att utföra ett terrorbrott i Sverige eller i utlandet framgår heller inte, bara att det finns ”internationella terroristkopplingar”.

Under dagen kommer de anhållna att förordnas offentliga försvarare och senast på torsdag klockan 12 måste åklagaren lämna in häktningsframställningar.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!