Curlingsamhället och Özz Nûjen

Det är inte Özz Nûjens fel att han har blivit ett kurdiskt monster. Det är journalisterna som har skapat honom, skriver Björn Björkqvist.

KRÖNIKA. Vi har sett honom i butiken, den där jobbiga ungen. Nej, jag tänker inte på barnet som skriker för att han inte får just den där gröna leksaksbilen som han drömt om sedan han upptäckte den för femton sekunder sedan där i hyllan. Sådana är alla ungar någon gång. Nej, jag tänker på ungen som efter någon sekunds gallskrik får leksaken och sekunden efteråt påpekar att han också vill ha den blå och gallskriker igen tills kundkorgen slutligen ser ut som en illa kombinerad regnbåge av leksaksbilar.

När den där ungen börjar skolan uppstår konflikter. Ganska snart upptäcker han att det finns en värld utanför det trygga hemmet där man inte får som man vill. Han hatar det, men finner sig sakta i situationen. Till en början reagerar han med rädsla för både lärare och elever. Aggressivitet fungerar inte. Det får några klasskompisar att rygga tillbaka och av rädsla göra honom till lags, medan flertalet skiter i hans gormande. Med tiden lär han sig. Han lismar för fröken för att få sin vilja igenom och de elever han inte kan plåga spelar han snäll emot. När de inte ser stjäl han deras leksaker, eller har sönder dem med flit för att det plågar honom att de har något som han inte har.

Bortskämda ungar är asjobbiga. Men det är i grund och botten inte ungarnas fel. Felet ligger hos de konflikträdda föräldrar som curlat sina ungar i tron att de gjort barnen en tjänst. Men den tillfälliga lyckan över att få allt han pekar på byts så småningom mot ett komplicerat liv där han ständigt måste brottas med sitt livs stora frågeställningar som varför han inte genast blivit befordrad på nya jobbet. Hur kan de hata honom så mycket? Varför får han inte det han är värd? Varför förstår ingen hans behov? Varför fattar inte frugan att han behöver bekräftelse genom att träffa andra kvinnor? Varför får han inte äta kakan och ha den kvar?

Men för somliga pågår curlandet alldeles för länge. I Uppdrag Granskning såg vi nyligen ett skrämmande exempel. Özz Nûjen skulle för första gången behöva svara på frågor som han inte ville skulle ställas.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}