Zlatan är barnslig – igen

Zlatan Ibrahimovic är en man Svegot skrivit och pratat (lyssna på valfritt avsnitt av Passningen de senaste veckorna) en hel del om på sistone.
Nu känns det påkallat att göra det igen.

SPORTKRÖNIKA. I en ny reklamfilm ses Zlatan Ibrahimovic njuta av livet i en swimmingpool. Då ringer någon honom. Detta ser Zlatan på sin “smarta” klocka (säljobjektet i reklamfilmen). I displayen på klockan ses namnet “Janne”, vilket är en tämligen uppenbar syftning på landslagets förbundskapten Janne Andersson (läs gärna artikeln om Zlatan och Janne här). Zlatan tittar på namnet, anlägger ett ansiktsuttryck som utstrålar ignorans och glider ut i vattnet.

Som en trotsig sexåring vars enda mål är att få känna att det är han som får bestämma över de vuxna alltså. Ett rent försök till maktdemonstration över en auktoritet som vägrar gå samma väg som tidigare förbundskaptener och slicka Zlatans fötter.

Hans agerande är pinsamt. Det är töntigt, barnsligt, skämmigt. Detta beteende uppvisas alltså av en man som enligt representanter för regeringen är ett viktigt föredöme för barn och unga.

Arrogansen går hem hos vissa fans

Zlatans arrogans gentemot förbundskaptenen lär dock gå hem hos vissa delar av hans fans, misstänker jag. Framförallt bland de icke-svenska barnen och ungdomarna som i förorten attackerar blåljuspersonal och utför liknande manifestationer mot det de ser som det svenska, bland dem har Zlatan auktoritet och status som något slags halvgud.

Zlatan, som så många andra med naiva föreställningar, pratar om vikten av “integration” och liknande. Att våldsverkarna i förorten är en “resurs” och “Sveriges räddning”. Ja, ni har väl hört alla klyschor?

Att då spela in en reklamfilm med ett tydligt antiauktoritärt budskap, där auktoriteten representeras av ett svenskt namn, är att hälla bensin på bilbranden. Det är extremt ansvarslöst, det är kontraproduktivt om man nu menar allvar med sina rosaskimrande integrationsdrömmar, det är ogenomtänkt.

En 36-åring är inte ett barn

Kort sagt, det är barnsligt.

Jag är anhängare av devisen att barn ska få vara barn, men 36-åriga fotbollsstjärnor som av medierna givits enorm status och anses kunna influera samhället ska inte få vara barn. I alla fall inte samtidigt som de är förebilder.

Allt fler svenskar verkar hålla med mig i detta. Expressen ställer i dag frågan till sina läsare: Vill du ha tillbaka Zlatan i landslaget? En förkrossande majoritet svarar nej.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}