Aviciis död river upp sår och ställer frågor

Plågsam dokumentär avslöjar förfärande girighet och egenintresse

Tim “Avicii” Bergling blev bara 28 år gammal. Många har tagit mycket illa vid sig av hans hastiga frånfälle, och nu väcks frågor kring musikbranschens sätt att hantera människor. En nyinspelad dokumentär avslöjar naket och skoningslöst hur artisten trots fysisk och psykisk ohälsa pressades att fortsätta göra livespelningar mot sin vilja.

AVICII.  Dokumentären “True Stories”, inspelad 2011-2017, har på bara tre dagar setts av över 300 000 människor på SVT Play, rapporterar Resumé. Filmen ger skrämmande insikter om musikbranschens fullständiga hänsynslöshet och dessvärre också några om mänsklighetens sämsta sidor. När Tim Bergling börjar sin karriär, runt 2008, är han en helt vanlig kille från Stockholm, som upptäcker att han har en talang och ett musiköra utöver det vanliga. Han skickar demotejper till sin idol, Lucas Cornelis van Scheppingen, känd som “Laidback Luke”, och denne ger honom draghjälp in i DJ-yrket. Som en intressant parentes kan nämnas att Scheppingen 2016, då Avicii aviserade att han skulle dra sig tillbaka från turnélivet, skrev en debattartikel i branschtidningen Billboard, där han uttryckte oro för att hans vän skulle dö ung. Han berättade att han träffat Avicii i samband med dennes sista konsert på Ushaia Hotel på Ibiza:

“Han såg hemsk ut. Han gav mig ett väldigt uppriktigt, men åh så trött leende. Strax efteråt gick han upp på scenen och spelade sin fantastiska musik – och då gick det upp för mig. Den här underbara begåvade killen kanske inte kan övervinna sina problem. … Jag fick en vision av hur min vän, som då var 26, anslöt sig till ’27-klubben’ av musik- och filmstjärnor som dött i den åldern. Det låter hemskt, men det är sant, och jag kan inte beskriva hur frustrerad jag kände mig.”

“Såg ut att ha åldrats betydligt”

I en intervju med radiostationen Sirius XM nu i helgen beskrev Scheppingen vidare hur Avicii “såg ut att ha åldrats betydligt” och att han verkade “helt avstängd från verkligheten”.

– Hans sätt att leva gjorde att han inte hade något egentligt liv, allt gick ut på att försöka hantera ångesten. Att uppträda var hans största rädsla, så varenda kväll var han tvungen att konfrontera det som skrämde honom mest. Förr eller senare kommer sådant ikapp en.

Tillbaka till dokumentären. Även där intervjuas “Laidback Luke”, och han beskriver Tim Bergling som “en blyg och tillbakadragen kille”. Namnkunnige franske DJ-kollegan David Guetta säger:

– Jag älskar honom, han är verkligen ödmjuk och supertrevlig. Jag är själv väldigt blyg, och det tror jag att han också är. Han har nog lätt för att bli nervös, precis som jag.

Oskuldsfull, naiv och genuin

Vännen Jesse Waits beskriver honom som oskuldsfull, naiv och genuin. Och någonstans här tror jag att vi finner roten till de problem som uppkommer och som efter hand eskalerar mer och mer. Tim, som jag nu mot alla regler tänker kalla honom i resten av denna text, var nämligen en väldigt blyg kille, introvert, som han beskriver sig själv i filmen. När han ska gå upp på scen är han nästan paralyserad av nervositet, men han hittar en (dålig) lösning på problemet.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln. Just nu kan du prova en vecka för bara 19 kronor med rabattkoden svegot19

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}