Oro i danska Folketinget angående omskärelseförbudet

Om alla ledamöterna i Folketinget slapp partipiskan skulle förslaget om förbud mot omskärelse av pojkar gå igenom. Den bedömningen gör den konservative ledamoten Naser Khader.

DANMARK. Hans eget parti, Konservative, låter medlemmarna rösta fritt. Det gör också Liberal Alliance och Alternativet. Dock är detta tre små partier med vardera 6, 13 och 9 mandat av Folketinges 179.

– När jag talar med kolleger, även från andra partier som har valt att rösta mot förbudet, så tycker de annorlunda än sina partier, säger Naser Khader till nyhetsbyrån Ritzau.

Debatten om omskärelseförbud för pojkar har kommit upp efter en namninsamling som i januari startades av föreningen Intact Denmark – Forening mod omskæring av børn. Om en namninsamling får ihop minst 50 000 underskrifter måste Folketinget debattera frågan, just nu har 39 500 danskar skrivit under.

Regeringen (som består av Venstre, Konservative och Liberal Alliance) har redan förklarat att den kommer att rösta mot ett förbud. Detta säger också Socialdemokraterna och De Radikale.

I dag var fem ministrar kallade till ett möte med Folketingets hälsoutskott; justitieminister Søren Pape Poulsen (K), hälsominister Ellen Trane Nørby (V), utrikesminister Anders Samuelsen (LA), försvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) och kyrkominister Mette Bock (LA).

Claus Hjort Frederiksen varnade för att aktivister på internet kommer försöka piska upp en stämning mot Danmark om landet inför åldersgräns för omskärelse. Det hotet ger inte Naser Khader mycket för.

– Visst är det en risk, men den risken fanns också när vi avskaffade blasfemiparagrafen, säger han.

– Och frågan är om vi ska lägga vår handlingsfrihet i händerna på våldsmän och folk som inte kan acceptera demokratiska beslut. Det viktigaste är barns rättigheter. Detta handlar om barns rätt att bestämma över sin egen kropp.

Källa Berlingske
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!