Strejkerna har gjort Paris till en belägrad stad

Demonstranter slåss med polisen i vrede över Macrons arbetsrättsreformer

Smekmånaden är över för Frankrikes president Emmanuel Macron. De arbetsrättsreformer han vill genomdriva har fått 15 000 personer att bege sig ut på Paris gator för att protestera. Under 1 maj-helgen kan det bli riktigt våldsamt.

FRANKRIKE. Den här veckan har protesterna mot president Macron ökat i intensitet i och med att studenter lierat sig med de strejkande järnvägsarbetarna för att protestera mot hans förslag att reformera landets strikta arbetsrätt. Foton på sociala medier visar hur demonstranter uttrycker sin ilska genom att tända bloss och ropa slagord mot presidenten.

Demonstranterna har hållit upp plakat med budskap om att regeringen måste stoppa järnvägen från att privatiseras – det beslut som satte igång strejkerna som väntas hålla på till slutet av juni.

Den franska regeringen planerar att se över det statligt ägda järnvägsbolaget SNCF, som har omkring 500 miljarder kronor i skuld. Tidningen Le Figaro rapporterar om strider mellan demonstranter och polisen – där tårgas och vattenkanoner använts för att skingra folkmassorna.

“Stenar flyger mot polisen”

Tidningen Express rapporter att FranceInfos reporter Benoit Zagdoun skrivit:

”Stenar flyger mot polisen som blockerar en tvärgata. En barrikad dyker upp. Polisen använder tårgas som förstärkning. Vattenkanoner placeras ut. Med tanke på värmen lugnar det inte riktigt ner folk.”

President Macron har fått hård kritik för att han alltför snabbt försöker driva igenom sina radikala reformer för att bland annat reformera det djupt skuldtyngda järnvägsbolaget SNCF, samt en ny lag som ska strama åt Frankrikes invandrings- och asylpolitik.

Undvik Paris under 1 maj-helgen

Järnvägsarbetarnas strejk som nu gått in på sin tredje vecka och väntas pågå ända till 28 juni, har lamslagit landets transportnät och ställt till problem för miljontals pendlare. I tisdags godkände parlamentets underhus järnvägsreformen som strejkerna handlar om, och som syftar till att ta bort de särskilda förmåner arbetarna har – såsom livslång anställning och tidig pension.

Tidningen Svegot har fått uppgifter om att 1 maj-helgen kan bli riktigt stökig i Paris eftersom anarkister, Svarta blocket och AFA tänker ansluta sig till demonstrationerna där då. Risken är att staden blir en ”krigszon” och det är därför inte lämpligt att bege sig till Paris den helgen.

Källa Express
Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}